De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books
24K op TV

Tapas recepten: 20 x Spaanse hapjes bij de borrel

"Calamares! Albondigas! Tortilla! Patatas bravas! Vind jij deze Spaanse tapas ook muy rico? Waan je in het zonnig Spanje met onze sensationele tapas-recepten."

Tapas-recepten

Chef aan het woord

Perry de Man

Perry de Man Brigade

Koude tapas recepten​

Ben jij ook fan van kleine hapjes bij de borrel? Hieronder vind je de lekkerste tapasrecepten om jouw tafel een zonnig tintje te geven.

Koude tapas recepten​

  • Spaanse aardappelsalade met tonijn

    Ensalada Rusa, ensaladilla, of 'Russische salade' is gek genoeg vooral een recept dat in Spanje op de menukaart staat. Probeer dit slaatje zelf!

    voorbereidingstijd 30 min
    wachttijd 30 min
  • Spaanse tortilla met chorizo

    Wat Eten We Vandaag? Deze overheerlijke Spaanse tortilla met chorizo natuurlijk! Makkelijk en echt superlekker.

    voorbereidingstijd 15 min
    Een recept van Job en Perry
    Miniatuurvoorbeeld
  • Homemade knoflookolijven

    De lekkerste knoflookolijven maak je zelf!

  • Caprese spiesjes

    Gezellig hapje voor bij de borrel, deze caprese spiesjes met verse pesto!

  • Gazpacho met tomaat, paprika en knoflook

    In de warmste warmte koel je heerlijk af met verse Spaanse gazpacho met tomaat, paprika en knoflook.

  • Pan con tomate met ansjovis

    Op-en-top zomers is deze pan con tomate met ansjovis. Lekker fris maar ook een tikje zout. Perfect voor een zonnige dag.

    voorbereidingstijd 10 min
    Een recept van Bibi Loomans
    Bibi horizontaal

Warme tapas recepten​

Warme tapas recepten​

  • Gegrilde gamba's met romescosaus

    Gegrilde gamba's zijn áltijd een goed idee, maar in combinatie met deze romescosaus maak je er pas echt een feestje van! En dat is ook nog eens helemaal niet moeilijk. Aan de slag ermee. 

    voorbereidingstijd 45 min
    Een recept van Job en Perry
    Miniatuurvoorbeeld
  • Kabeljauwkroketten met gorgonzolasaus

    Deze kroketten zijn de perfecte snack. Lekker knapperig van buiten en goed smeuïg van binnen.

    voorbereidingstijd 30 min
  • Gehaktballen van de barbecue met geroosterde paprika-aioli

    Jord Althuizen zijn smokey's festival style beef balls, oftewel gehaktballen van de barbecue met geroosterde paprika-aioli zijn een grote hit op food festivals. Nu kun je ze thuis maken.

    voorbereidingstijd 120 min
  • Tapas-borrelplank
    Deze heerlijke borrelplank van Rudolph zit bomvol huisgemaakte tapas. Geniet ervan tijdens een borrel of sportwedstrijd op tv. 
    voorbereidingstijd 100 min
    Een recept van Rudolph van Veen
    rudolph portret
  • Patatas bravas, gegrilde sardines, toast met Spaanse ham en tomaat, gegrilde Padrón pepers

    In de Spaanse week van Aviko wordt deze overheerlijke tapas op tafel getoverd. Puur genieten.

    voorbereidingstijd 60 min
    Een recept van Wim Ballieu
    Wim Ballieu
  • Turkse aardappelsalade en calamaris
    Op zoek naar een lekker bijgerecht? Probeer eens deze heerlijke aardappelsalade met calamaris, beter bekend als gefrituurde inktvisringen. Karsu deelt haar heerlijke recept. Eet smakelijk!
    voorbereidingstijd 45 min
    wachttijd 60 min
    Een recept van Karsu
    KARSU522.jpg

Spaanse tapas: wat zijn het?

Waar komen tapas vandaan?

"Er doen vele verhalen de ronde over het ontstaan van de tapa", aldus Raquel Palla Lorden, schrijfster van de Bijbel van de Spaanse keuken. "Het meest bekende verhaal is dat van Spaanse koning Alfonso XIII die tijdens een reis in Cadiz uitrustte. Hier zou hij een stukje ham over zijn glas wijn gekregen hebben van de ober om de wijn af te dekken (tapar) tegen opstuivend zand. Hier zou de gewoonte van een stukje eten bij het drinken zijn ontstaan."

Miniatuurvoorbeeld

Wat is een tapa?

"Er zijn een aantal spelregels omtrent het eten van tapas in Spanje", vertelt Raquel. "Een tapa is klein (anders wordt het una ración = portie, genoemd). Het is informeel en wordt oorspronkelijk gegeten om de tijd tussen desayuna (ontbijt) en comida (middageten), of tussen comida en cena (avondeten) te overbruggen. Het leuke aan tapas is dat elke regio zijn eigen specialiteiten heeft. In Noord-Spanje doen ze het net iets anders, hier heb je pintxos. Eigenlijk hetzelfde als een tapa, maar dan op een stukje brood geprikt."

Miniatuur

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Ontvang het heerlijke weekmenu, handige kooktips en populair nieuws over de laatste foodtrends.

Show/hide
Als je je inschrijft, ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en erken je dat je ons Privacybeleid, ons Cookiebeleid en onze VK- en EU-privacyrechten hebt gelezen.