De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

Tapas recepten: 20 x Spaanse hapjes bij de borrel

Tapas-recepten

Chef aan het woord

Perry de Man

horizontale foto perry de man

"Calamares! Albondigas! Tortilla! Patatas bravas! Vind jij deze Spaanse tapas ook muy rico? Waan je in het zonnig Spanje met onze sensationele tapas-recepten."

Koude tapas recepten​

Ben jij ook fan van kleine hapjes bij de borrel? Hieronder vind je de lekkerste tapasrecepten om jouw tafel een zonnig tintje te geven.

Warme tapas recepten​

Spaanse tapas: wat zijn het?

Waar komen tapas vandaan?

"Er doen vele verhalen de ronde over het ontstaan van de tapa", aldus Raquel Palla Lorden, schrijfster van de Bijbel van de Spaanse keuken. "Het meest bekende verhaal is dat van Spaanse koning Alfonso XIII die tijdens een reis in Cadiz uitrustte. Hier zou hij een stukje ham over zijn glas wijn gekregen hebben van de ober om de wijn af te dekken (tapar) tegen opstuivend zand. Hier zou de gewoonte van een stukje eten bij het drinken zijn ontstaan."

Miniatuurvoorbeeld

Wat is een tapa?

"Er zijn een aantal spelregels omtrent het eten van tapas in Spanje", vertelt Raquel. "Een tapa is klein (anders wordt het una ración = portie, genoemd). Het is informeel en wordt oorspronkelijk gegeten om de tijd tussen desayuna (ontbijt) en comida (middageten), of tussen comida en cena (avondeten) te overbruggen. Het leuke aan tapas is dat elke regio zijn eigen specialiteiten heeft. In Noord-Spanje doen ze het net iets anders, hier heb je pintxos. Eigenlijk hetzelfde als een tapa, maar dan op een stukje brood geprikt."

Miniatuur