Sponzig en bleek

Nadat de Keuringsdienst van Waarde een bezoek brengt aan de Nederlandse (maar in Frankrijk opgegroeide) Alain Caron, wordt al snel duidelijk dat het niet tussen onze oren zit. ,,Het brood is te licht, hij lijkt niet af. Het voelt net als een spons'', vertelt Caron wanneer hij een Nederlands supermarktstokbrood wordt overhandigd en er enthousiast in begint te knijpen. 

Franse baguette

Maar wat is dan wél een echt Frans stokbrood? Knapperig en bruin gebakken. Bien cuit, noemen ze dat. Wanneer je een echte baguette probeert te breken, hoor je het kraken. Anders dan het witte, sponzige supermarktbrood. Maar wat zorgt ervoor dat de Nederlandse stokbroden er zo anders uitzien en smaken?

Verschil in stokbroden

Tijd blijkt de belangrijkste factor te zijn. Waar een Franse baguette een productietijd heeft van zo'n 60 uur, is het Nederlandse supermarktstokbrood al binnen 1 à 2 uur klaar. Om het zo snel te laten rijzen, worden er allerhande additieven toegevoegd als broodverbeteraars en extra gist.

Daarnaast bevat het industriële brood geen gaten, wat duidt op een onnatuurlijke gisting. Het wordt in een vorm gebakken in een heteluchtoven, waardoor het geen knapperige korst krijgt. Een echt stokbrood mag het dus eigenlijk niet genoemd worden. Eerder een witbrood, in de vorm van een stok.