Hoe kook je (verse) spinazie?

Laten we maar meteen met vraag 1 beginnen: spinazie koken.

Reken bij verse spinazie op ongeveer 400-500 gram per persoon. Dat lijkt veel, maar spinazie slinkt enorm (er blijft verdraaid weinig van over straks).

  1. Was de spinazie een paar keer en laat het even staan, zodat zand en vuil naar de boden kan zakken.
  2. 'Sla' de spinazie in een theedoek in de lucht droog of gebruik een slacentrifuge.
  3. Snijd de (erg) dikke stelen van de bladeren. 
  4. Breng in een ruime pan een laagje water aan de kook met een snuf zout.
  5. Zorg dat het water net niet kookt, doe de spinazie aan de pan, roer (om de bladeren gelijkmatig te garen) en kook de spinazie 4-6 minuten.
  6. Giet af in een vergiet en laat de spinazie goed uitlekken. (Druk het overtollige vocht er eventueel voorzichtig uit met een houten lepel.)

Diepvriesspinazie koken

Bij diepvriesspinazie (bladspinazie of spinazie à la crème) is het een kwestie van de gebruiksaanwijzing op het pak volgen. Let wel op dat je tijdens het koken het vuur laag houdt, anders ga je spinazie bakken.

Beter nog is het om de dievriesspinazie au bain marie te ontdooien en op te warmen. 

Spinazie (roer)bakken of wokken

Spinazie wokken of bakken is net zo makkelijk als koken:

  1. Verhit wat olie in een wok.
  2. Voeg een beetje spinazie toe (een flinke hand).
  3. Roer door, laat slinken en voeg dan de volgende hand spinazie toe.
  4. Herhaal tot alle spinazie in zo'n 3-4 minuten geslonken en beetgaar is.
  5. Even afgieten en klaar!

Tip: gewokte spinazie kan voor een 'raar' mondgevoel zorgen (ruwe tanden). Dat komt omdat spinazie veel oxaalzuur bevat. Met het koken verdwijn dat gevoel, bij wokken of roerbakken niet. Dit probleem los je eenvoudig op door een scheutje room toe te voegen zodra de spinazie klaar is.

Italiaanse gebakken spinazie

'n Andere lekkere bereiding is de Italiaanse manier van spinazie bakken, waarbij je de groente tegelijkertijd een milde knoflooksmaak mee geeft:

  1. Verhit olie in een pan met dikke bodem.
  2. Prik een teentje knoflook op een vork.
  3. Doe de spinazie in de pan en roer een paar minuten door met de vork-met-knoflook.

Spinaziesoep of spinaziesalade?

Gekookte spinazie (en dan vooral à la crème) is natuurlijk een gegarandeerde hit bij iedere tafelgast. Maar een beetje kookliefhebber schuwt een experimentje niet. Maak bijvoorbeeld eens pesto van spinazie (heerlijk met spaghetti). Of heb je al eens aan spinaziesoep gedacht? Spinazie doet het ook erg goed in salades. Reken dan ongeveer 100-125 gram per persoon. Lekker én razend gezond!

Wat ga jij koken met spinazie?