Eerder schreven we al welke ingrediënten nu écht in de pasta carbonara zitten. Dit heb je nodig voor de klassieke variant:

- (verse) spaghetti;
- kakelverse eieren;
- Pecorino Romano;
- Guanciale (wangspek);
- en zwarte peper.

Een recept met vijf ingrediënten zou niet moeilijk moeten zijn. Toch jaagt dit gerecht menig chef de stuipen op het lijf. Wij delen 4 tips om het geheel wat makkelijker te maken.

1. Eieren op kamertemperatuur

Of je je eieren nu in de koelkast of daarbuiten bewaart: zorg dat ze op kamertemperatuur zijn voor de bereiding. Koude eieren + warme pasta zullen geen romig geheel geven. Je saus zal schiften door het temperatuurverschil, en dat wil je niet.

2. Verhouding eiwit en eigeel

Om zonder room toch een romige saus te krijgen heb je eigeel nodig. Eiwit kan de saus namelijk wat 'waterig' maken. Maar let op: te veel eigeel maakt de carbonara weer te 'brokkelig'. De perfecte verhouding? 4 hele eieren + 1 eigeel. 

3. Een goed begin is het halve werk

Bereid je voor. Het maken van een pasta carbonara vraagt slimme voorbereiding: alles binnen handbereik, ingrediënten gesneden, toppings klaar en borden voorverwarmd, tafel gedekt. Het is namelijk zo gepiept. 

4. Werk snel

Pasta gekookt? Guanciale uitgebakken? Eieren gemixt met de pecorino? Klaar voor de start, af! Na het toevoegen van het eimengsel moet je snel werken: roer de saus direct door elkaar totdat je de gewenste dikte hebt bereikt. Te dik? Voeg wat kookvocht toe van de pasta.