ingredienten carbonara

Ingrediënten

Spaghetti carbonara is een simpel gerecht met eigenlijk maar vijf ingrediënten, te beginnen bij (natuurlijk) spaghetti. Daarnaast zijn verse eieren, Pecorino Romano (kaas), guanciale (wangspek) of pancetta (buikspek) en zwarte peper (véél zwarte peper) de hoofdrolspelers van het gerecht. Niks minder, niks meer en al helemaal geen room.

Soms worden deze ingrediënten vervangen door alternatieven als Parmezaanse kaas of gerookte spekjes. Het allerbelangrijkste is: kies voor verse ingrediënten van goede kwaliteit. Alleen daarmee maak je de lekkerste pasta carbonara.

Hoe maak je spaghetti carbonara?

Maar hoe krijg je de saus dan zo romig… Zonder room? Dit komt door de combinatie van het vet van het spek en het kookvocht van de pasta. De eieren zorgen voor binding van de saus.

Ook belangrijk: timing en techniek. Zorg ervoor dat je de ingrediënten op het juiste moment samengevoegd (de pasta moet niet te warm zijn als je de eieren toevoegt, anders krijg je roerei. Das niet wat we willen) en roer de pasta goed door. Zo krijg je die heerlijke romige saus, waar carbonara om bekend staat. 

Scheutje room, snufje eigenwijs

Stiekem is het soms heel leuk om eigenwijs te zijn en toch te experimenteren met het toevoegen van ingrediënten. Een scheutje wijn, beetje room of wat gezellige groenten kunnen juist ontzettend lekker zijn in dit traditionele gerecht! Maar als we dan goed naar de traditionele Italianen luisteren, mogen we onze zelfbedachte creaties dan absoluut géén carbonara meer noemen. Want bij spaghetti carbonara hou je het gewoon simpel, voor dit gerecht geldt: less is more

Dineren op z'n Italiaans? Deze gerechten mogen niet ontbreken!