Voor het maken van een Fries suikerbrood wordt eerst het deeg gemaakt door bloem, eieren, gist en zout te mengen in een grote machine. Pas wanneer dit een samenhangend deeg heeft gevormd, voegt de bakker hier boter (en zonnebloemolie) aan toe. ,,Waarom voeg je pas later de boter toe?'', vraagt Rudolph haar.
,,Je wilt eerst je glutenskelet opbouwen voordat je vet toevoegt aan het deeg. Zo rollen de eiwitten mooier uit. Wanneer je de boter direct zou toevoegen verstoor je het glutennetwerk van het deeg.'' In huishoudrecepten wordt vaak gezegd om alle ingrediënten direct samen te voegen en te kneden. ,,Dus dat kun je beter niet doen'', tipt Rudolph.
Wanneer je het deeg goed kneed en de boter pas later toevoegt, kun je zeker zijn van een elastisch deeg. Dit zorgt later voor een luchtig, stevig brood dat goed rijst. Je weet dat het brooddeeg goed gekneed is, wanneer je het deeg kunt uitrekken totdat je er doorheen kunt kijken én het niet scheurt. Zo krijg je dus een perfect suikerbrood.
Kijk elke werkdag om 15:00 én 17:00 naar Rudolph's Bakery: de Bakfiets op 24Kitchen