Wat is ramen?

Soep met daarin noedels worden al honderden jaren gegeten in Japan. De rijkgevulde ramen (spreek uit als: rámèn) die we nu massaal uit een kommetje slurpen is daarentegen nog relatief jong. 

Helemaal zeker weten we het niet, maar de meesten refereren voor de oorsprong van ramen naar het begin van de 20e eeuw. Geïnspireerd door de vele Chinese immigranten en hun gerechten, in het bijzonder de tarwenoedels die zij meebrachten, ontstond daar een vullende maaltijdsoep. 

De basis

De bouillon is, in tegenstelling tot wat velen denken, dan ook het allerbelangrijkste aan een goede kom ramen. De precieze ingrediënten en hoeveelheden verschillen per regio en chef. Grofweg bestaat de bouillon bestaat uit een basis van dashi, varkens- en of kippenvlees en botten die uren worden gekookt tot een geurig geheel. 

Tare en toppings

Ramen wordt ook gemaakt met tare, een soort kruidenmix. Dit wordt onderin de kom gedaan, waarna de bouillon er overheen wordt gegoten. Samen met de bouillon vormt tare de basis van de soep.

Er bestaan 4 soorten ramen: shio, shoyu, miso en tonkotsu. Shio heeft een zoutbasis en shoyu een sojabasis. De miso-ramen wordt gemaakt op basis van gefermenteerde sojabonen en tonkotsu bevat veel varkengelatine.

Hierna wordt de ramen aangevuld met speciale noedels en allerlei toppings. Bekende toppings zijn een zachtgekookt eitje, kimchi, varkensvlees en nori. Maar ook hier geldt: elke chef heeft zijn eigen, speciale samenstelling. 

Populariteit van ramen

In Japan begon ramen als voedsel voor arbeiders. Goedkoop, vullend en met genoeg zout, koolhydraten, proteïne en groenten om de arbeiders na een dag hard werken weer op te lappen. Inmiddels is dit veelzijdige gerecht veel meer dan 'arbeidersvoedsel'. Mede door de betaalbaarheid en het comfortfood-karakter is het in de laatste jaren uitgegroeid tot een wereldwijde hit.