De paprika behoort net zoals de tomaat, komkommer en aubergine tot de groep van de vruchtgroenten en is een echte duizendpoot. Ze zijn heerlijk rauw, in een salade, gebakken of gevuld. Op pizza heb je ongetwijfeld ook al lekkere stukjes paprika gevonden. Kortom, je kan er allerlei lekkers mee maken. En om er nog langer van te kunnen genieten, is het belangrijk dat je weet hoe je ‘m bewaart.

Koele plek

Paprika's kun je het beste op een droge, koele plek rond de 12-15 °C graden bewaren. Onder goede omstandigheden kan je de paprika op deze manier tot zeven dagen bewaren. Bewaar de paprika niet in de koelkast, want daar drogen ze uit en wordt de smaak aangetast. Ook de fruitschaal is een plek die je liever wilt vermijden. Paprika's zijn gevoelig voor ethyleen. Ethyleen is een stof dat bananen, peren, appels en tomaten uitscheiden tijdens het rijpen. Hierdoor gaan paprika's uiteindelijk minder goed smaken en krijgen ze plekken waardoor schimmel wordt vergroot. Máár er is nog een andere manier om langer te kunnen genieten van je paprika's.

In het vriesvak

Heb je een paprika over? Weggooien is helemaal niet nodig, want de groente kun je makkelijk invriezen. Máár daarvoor moet je wel wat voorbereidingen treffen. Allereerst was en droog je de paprika zorgvuldig. Daarna snijd je de paprika in dunne reepjes of stukjes (afhankelijk van wat je er later mee wil doen) en verwijder je de zaadlijst. Blancheer de paprika voor éen minuut en laat afkoelen. Verpak de geblancheerde paprika in gesloten zakjes of bakjes en bewaar ze voor circa 3 maanden in de vriezer. Let op: de temperatuur van de diepvries mag niet lager zijn dan -18 °C graden.

Wanneer je de paprika wilt hergebruiken in een gerecht dan voeg je deze bevroren toe aan je gerecht. Wanneer je ze eerst laat ontdooien verliezen het vocht en smaak.