1. Groen of zwart
Groene en zwarte olijven komen beide van dezelfde boom (Olea). Het verschil zit hem in de rijptijd. In de maanden september-oktober wordt de groene olijf geplukt. Hij is dan eigenlijk nog niet rijp. Laat de boer de olijven hangen zullen ze donkerder worden. Olijven kunnen een diepbruine tot paarsachtige kleur krijgen. Ps: veel van de gitzwarte olijven die je in de supermarkt vindt zijn géén 'echte' zwarte olijven maar groene olijven die worden bewerkt tot ze zwart zijn.
2. Smaken verschillen
Zoals hierboven al werd verteld is de groene olijf eigenlijk de onrijpe vrucht van de olijfboom. Daarom is het vruchtvlees harder en heeft deze olijf een bittere smaak. De zwarte olijf is daarentegen zachter en heeft een vollere smaak. Waarom de olijven dan toch eerder geplukt worden? Dit scheelt in productietijd en dit maakt het risico op bederving kleiner.
3. Een olijvenbad
In tegenstelling tot wat veel mensen denken kunnen olijven niet direct van de boom gegeten worden. Hier gaat een intensief proces aan vooraf. Olijven moeten na het plukken eerst in een waterbad - dat iedere dag ververst moet worden - om hun bittere smaak te lozen. Hierna komen ze in een pekelbad terecht waar ze nog zo'n 1 à 2 maanden blijven liggen. Hierna worden ze afgespoeld. Dit proces wordt daarna nog één keer herhaald.
4. Geduld
Niet alleen voor de productie is geduld nodig, ook bij de boom is geduld gebaat. Deze boom groeit vrij traag en kan pas na vijf jaar vruchten geven. Hier zeggen we duidelijk kán, of het ook daadwerkelijk gebeurt heeft te maken met de weersomstandigheden. Ze groeien vooral goed in bepaalde klimaatzone's. Mocht je het nu toch willen proberen in Nederland: veel zon is kans op olijven waar een strenge winter dit plan in duigen doet vallen.
We sluiten hem graag af met nog een aantal feitjes:
- De meeste olijfolie wordt in Spanje geconsumeerd. Hier gebruiken ze 11 liter (!) per persoon;
- 90% van de olijven wordt gebruikt voor olijfolie, de overige 10% worden tafelolijven;
- De olijftak is een eeuwenoud teken van vrede.