Het simpele antwoord is 'ja'. De kiem kán de smaak van je gerecht negatief beïnvloeden. Dit heeft met de knoflooksoort te maken. We kennen er in Nederland twee.

gedroogde knoflook

1. Gedroogde knoflook: dit is de soort die wij gewend zijn. Je koopt 'm in de supermarkt. Deze variant wordt geïmporteerd uit China en is meestal al 2 jaar oud voordat-ie op ons bord ligt. Hier lees je meer over hoe dat zit.

verse knoflook

2. Verse knoflook: veelal te koop bij de groenteboer of op de markt. Je herkent 'm aan de groene steel die aan de bol zit (een soort uit de kluiten gewassen lente-ui). De smaak van verse knoflook is wat milder dan die van gedroogde en dit proef je vooral als je de knoflook rauw in een gerecht verwerkt.

Wel of niet verwijderen?

Bij jonge, verse knoflook (variant 2) hoeft dit niet. Deze knoflook heeft een volle, ronde knoflooksmaak en er is geen significant verschil in smaak wanneer je de kiem wel of niet verwijdert. Bij 'gedroogde' knoflook (variant 1) kan de kiem een bittere, licht-verbrande smaak geven wanneer je 't verhit.

Wil je dit voorkomen? Dan zou je met een klein mesje de kiem uit de teen kunnen wippen. Dat doe je overigens zo.