1. Soort voedsel

Je spijsverteringssysteem verdraagt het ene voedsel beter dan het andere. Vooral (dierlijke) vetten, transvetten en suikers kunnen misselijkheid veroorzaken na het eten.
Tip: als dit bij jou het geval is doe je er verstandig aan om verzadigde vetten en (geraffineerde) suikers zo veel mogelijk te mijden of met mate te eten. 

2. Veel eten

Een overvolle maag kan flinke maagklachten geven.
Tip: houd rekening met de porties die je nuttigt. Stap in het uiterste geval over naar kleinere borden. Hierdoor het lijkt alsof je alsnog 'meer' eet dan bij een gelijke portie op een groter bord. Veel eten kan ook samenhangen met de snelheid waarop je eet. Dit brengt ons op het volgende punt.

3. Snel eten

Je maag heeft tijd nodig om een 'ik zit vol-gevoel' naar de hersen te sturen. Dit betekent dat hoe sneller je eet, hoe meer je kunt consumeren voordat dit signaal wordt afgegeven.
Tip: door de tijd te nemen en niet achter een scherm te eten zul je minder snel overeten én meer van het eten genieten. 

4. Kauwen

Gas in de darmen is een natuurlijk fenomeen. Pas als er overmatig veel gas aanwezig is zullen we er klachten aan ondervinden. Één van de oorzaken is het te veel inslikken van lucht door slecht te kauwen op je voedsel of producten te consumeren die gasvorming geven.
Tip: probeer in dit geval koolzuurhoudende dranken te mijden en neem de tijd om je voedsel goed te kauwen voor je het doorslikt. 

5. Kruiden

Het is algemeen bekend dat pittig eten de darm kan prikkelen. Maar wist je ook dat scherpe specerijen en kruiden extra gasvorming kunnen geven dat zich vertaalt in een opgeblazen gevoel?
Tip: iets wat zo simpel is kan erg moeilijk zijn: minder kruiden eten. Ze maken je eten lekkerder, maar probeer het eens een week. Misschien levert het je flink wat voordelen op door te minderen met kruidig eten.

6. Smaken

Onverwachte smaken of combinaties kunnen ons smaakcentrum prikkelen en misselijkheid veroorzaken. Denk hierbij aan 'aparte' smaakcombinaties of texturen waar we niet aan gewend zijn.
Tip: blijf gevarieerd eten, maar houd je lichaam goed in de gaten als je iets eet wat je normaal nooit eet. Kijk hoe je lichaam reageert en houd desnoods een logboek bij. Hoe meer je opschrijft, hoe meer helderheid!

Bezoekje aan de arts?

Behalve bovenstaande oorzaken zijn er ook serieuze gezondheidsproblemen waarbij misselijkheid na het eten optreedt. Mocht je het gevoel hebben dat dit bij jou het geval is, of klachten hebben die maar niet over gaan? Raadpleeg dan je arts.