Als je dacht te weten dat je Mexicaans eten kende, dan heb je het hoogstwaarschijnlijk mis. Voor nacho’s, tacoschelpen en bloemtortilla’s met gehakt zal de gemiddelde Mexicaan zijn wenkbrauwen optrekken. “Hier in Nederland eten we vooral Tex-Mex. Dat is de regionale keuken op de grens van Mexico en Texas. Dat wordt hier onterecht Mexicaans genoemd”, vertelt Miljuschka.

Mais Mexico

Wat is dan wel Mexicaans eten?

Miljuschka: “Ten eerste is Mexicaans pittig, heel pittig. Tegenwoordig zie je mede door de invloeden van kolonisatie heel veel vlees op het menu. Vroeger was de Mexicaanse keuken in de basis veganistisch. Het dieet bestond voornamelijk uit maïs, bonen en pompoen. Met uitzondering werd er bijvoorbeeld eens een kalkoen gegeten.”

Naast het vlees zie je terug dat maïs nog steeds de brandstof is waar Mexico op draait. Deze maïs is overigens niet de zoete variant die wij hier kennen. De hartige kolf wordt gebruikt als basis voor een tortilla. Vervolgens wordt het platbrood van maïs gevuld, opgerold, dubbelgevouwen of gefrituurd. Miljuschka: “Er zijn zo ongeveer 600 benamingen voor de verschillende bereidingen van een tortilla.”

Puur en echt

Zoals wij van Miljuschka gewend zijn, bezoekt ze ook in haar nieuwe programma de meest prachtige plekken om samen met de lokale bevolking de culinaire geheimen te ontdekken. “Ik voel mij bevoorrecht om deze reis te hebben mogen maken. De essentie van de Mexicaanse cultuur is goed. Wij hebben bijvoorbeeld 8 uur gereden naar een klein dorpje voor inheemse maïs.”, vertelt Miljuschka.

In het dorp werd naar traditie maïs, bonen en pompoen bij elkaar geplant. De bonen zetten de stoffen om die de maïs uit de grond haalt en de maïs doet dan weer hetzelfde voor de bonen. Door deze duurzame manier van het land bewerken, hoeven er geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest te worden gebruikt. Dat wordt ook wel wisselteelt genoemd. Miljuschka: “Deze manier van landbouw is zo puur en echt en daar werd ik enorm door geraakt.”

Insecten en tijgervlees

Een ander land betekent andere eetgewoontes. “Het is in Mexico hartstikke normaal om insecten te eten. Voordat de Spanjaarden hun intrede deden, werden de beestjes gegeten als bron van proteïne. Maar zelfs nu gaan er insecten door bijvoorbeeld een salsa”, vertelt Miljuschka. Niet alleen de beestjes zelf maar ook de eitjes zijn een delicatesse op de Mexicaanse menu’s. Zo waagt onze chef zich aan miereneitjes, die ook wel mierenkaviaar worden genoemd. Miljuschka: ‘Qua structuur deed het mij denken aan parelgort, maar dan met een nootachtige smaak.'

Andere eetgewoontes kunnen ook nogal confronterend zijn. Op één van de marktjes wordt er leeuwen- en tijgervlees verkocht. De meeste klanten hebben over het algemeen een Chinese achtergrond. Vanuit geloofsovertuigingen wordt het vlees gegeten omdat men ervan overtuigd is dat het bijdraagt om extra jong, sterk en potent te zijn. “Ik voelde mij hier heel naar bij maar vond het toch belangrijk om te laten zien dat hier van alles mogelijk is.”

Pittige cultuur

Miljuschka: “Bereid je voor op authentiek Mexicaans eten. Bomvol smaak maar wel heel erg pittig. Laat ook vooral los wat je denkt te weten over Mexico. Je zal er snel achterkomen dat de mensen precies het tegenovergestelde zijn van het Amerikaanse beeld dat meestal van hen wordt geschetst. De mensen zijn warm en familie is er erg belangrijk. Het is de normaalste zaak van de wereld om tijd uit te trekken om met de hele familie te gaan eten. De cultuur draait écht om eten. Een totaal ander uitgangspunt dan wij hier gewend zijn.”

Benieuwd naar Miljuschka’s culinaire reis door Mexico?
Kijk elke maandag naar Miljuschka in Mexico op 24Kitchen, kanaal 24.