Als je dacht te weten dat je Mexicaans eten kende, dan heb je het hoogstwaarschijnlijk mis. Voor nachoās, tacoschelpen en bloemtortillaās met gehakt zal de gemiddelde Mexicaan zijn wenkbrauwen optrekken. āHier in Nederland eten we vooral Tex-Mex. Dat is de regionale keuken op de grens van Mexico en Texas. Dat wordt hier onterecht Mexicaans genoemdā, vertelt Miljuschka.
Puur en echt
Zoals wij van Miljuschka gewend zijn, bezoekt ze ook in haar nieuwe programma de meest prachtige plekken om samen met de lokale bevolking de culinaire geheimen te ontdekken. āIk voel mij bevoorrecht om deze reis te hebben mogen maken. De essentie van de Mexicaanse cultuur is goed. Wij hebben bijvoorbeeld 8 uur gereden naar een klein dorpje voor inheemse maĆÆs.ā, vertelt Miljuschka.
In het dorp werd naar traditie maĆÆs, bonen en pompoen bij elkaar geplant. De bonen zetten de stoffen om die de maĆÆs uit de grond haalt en de maĆÆs doet dan weer hetzelfde voor de bonen. Door deze duurzame manier van het land bewerken, hoeven er geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest te worden gebruikt. Dat wordt ook wel wisselteelt genoemd. Miljuschka: āDeze manier van landbouw is zo puur en echt en daar werd ik enorm door geraakt.ā
Insecten en tijgervlees
Een ander land betekent andere eetgewoontes. āHet is in Mexico hartstikke normaal om insecten te eten. Voordat de Spanjaarden hun intrede deden, werden de beestjes gegeten als bron van proteĆÆne. Maar zelfs nu gaan er insecten door bijvoorbeeld een salsaā, vertelt Miljuschka. Niet alleen de beestjes zelf maar ook de eitjes zijn een delicatesse op de Mexicaanse menuās. Zo waagt onze chef zich aan miereneitjes, die ook wel mierenkaviaar worden genoemd. Miljuschka: āQua structuur deed het mij denken aan parelgort, maar dan met een nootachtige smaak.'
Andere eetgewoontes kunnen ook nogal confronterend zijn. Op ƩƩn van de marktjes wordt er leeuwen- en tijgervlees verkocht. De meeste klanten hebben over het algemeen een Chinese achtergrond. Vanuit geloofsovertuigingen wordt het vlees gegeten omdat men ervan overtuigd is dat het bijdraagt om extra jong, sterk en potent te zijn. āIk voelde mij hier heel naar bij maar vond het toch belangrijk om te laten zien dat hier van alles mogelijk is.ā
Pittige cultuur
Miljuschka: āBereid je voor op authentiek Mexicaans eten. Bomvol smaak maar wel heel erg pittig. Laat ook vooral los wat je denkt te weten over Mexico. Je zal er snel achterkomen dat de mensen precies het tegenovergestelde zijn van het Amerikaanse beeld dat meestal van hen wordt geschetst. De mensen zijn warm en familie is er erg belangrijk. Het is de normaalste zaak van de wereld om tijd uit te trekken om met de hele familie te gaan eten. De cultuur draait Ć©cht om eten. Een totaal ander uitgangspunt dan wij hier gewend zijn.ā
Benieuwd naar Miljuschkaās culinaire reis door Mexico?
Kijk elke maandag naar Miljuschka in Mexico op 24Kitchen, kanaal 24.