Tzatziki

Welbekende dip: tzatziki

De Griekse versie van knoflooksaus maar dan net iets frisser. Gemaakt van yoghurt, dus minder vet. Juíst dat is vaak een mooie bijkomstigheid. Let na het eten wel op met wie je aanspreekt: de hoeveelheid knoflook is niet mals. Benodigdheden: Griekse yoghurt, knoflook en dille. Ga naar het recept voor tzatziki >

Swarrema

Turkse dip: tomaat-uiensaus

Geen onbekende voor de shoarma-eters onder ons. Maar deze saus is niet alleen van de buitencategorie bij de reepjes lamsvlees, ook voor bij gourmet en andere soorten een hemelse saus. Wat heb je nodig? Een ui, een tomaat tomaat,  2 eetlepels olijfolie, een snuf gedroogde oregano, een snuf gemalen peper, een eetlepel fijngehakte basilicum, een snuf komijnpoeder en een snuf paprikapoeder. Snipper een ui en een tomaat, meng alle overige ingrediënten en klaar. Een kind kan de was doen. 

Snelle chilisaus

Snelle dip: chilisaus

Waar dip je kaasstengels in? Juist. In deze snelle chilisaus. Geen kant-en-klaar flesje meer nodig. Vers is-ie het lekkerst! Ga naar het recept

 

Mayonaise

Populaire dip: dragon-truffelmayonaise

Ahh! daar is ie dan eindelijk: mayonaise. Klassiekertje. En dan óók nog gecombineerd met dragon én truffel. Eenvoudig te maken: meng mayo (maak 'm lekker zelf), fijngesneden dragon, fijngesneden truffel (of truffelolie/truffeltapenade) en klaar is Kees! Beter dan dit wordt het niet. Hoewel... stukje vlees erbij misschien? 

Labneh

Makkelijke dip: Labneh

Dé dip van 2019. Misschien was-ie nog niet in de huiskamer te vinden, maar hij stond zeker op 90% van de menukaarten in restaurants. Geef 't nog even en hij is niet meer weg te denken: labneh. Een soort zoute hangop. Heerlijk met flatbread! Je draait 'm in een paar minuten in elkaar. Laat 'm een paar uur hangen (net als hangop) en je hebt een dikke, zoutige yoghurt. Versier 'm met een uienmarmelade, sumac, za'atar of simpelweg wat peper en olijfolie. Aanrader! Ga naar het recept >