Intolerantie of allergie?

Het is belangrijk om deze twee niet met elkaar te verwarren. De Maag Lever Darmstichting schrijft hierover: "Iemand met een intolerantie kan een bepaalde stof niet goed verdragen - in dit geval dus lactose. Een allergie daarentegen is een abnormale reactie van het afweersysteem op bepaalde stoffen. Deze allergenen moeten dus helemaal vermeden worden omdat zelfs kleine hoeveelheden al heftige reacties kunnen veroorzaken."

"Bij een intolerantie is het afweersysteem niet betrokken en deze mensen kunnen vaak kleine hoeveelheid lactose verdragen." De kazen die in dit artikel genoemd worden zijn bestemd voor mensen met een lactose-intolerantie. Nu we dat duidelijk hebben kunnen we overgaan op het belangrijkste gedeelte: welke kazen mogen we wél eten?

Kazen

Bij de productie van kaas wordt melk (en dus lactose) gebruikt. Toch zal er in kazen die lang hebben gerijpt (bijna) geen lactose meer aanwezig zijn. Dit zit zo: lactose wordt tijdens de rijping van de kaas afgebroken door het toegevoegde zuursel. Dit betekent dat harde Hollandse harde kazen gegeten kunnen worden door mensen met een intolerantie, evenals buitenlandse kazen als emmentaler, gruyère en parmezaan. Verse kazen als mozzarella, feta en ricotta moeten echter gemeden worden. 

Bij twijfel kun je altijd het etiket bekijken. Kaas waar geen lactose in zit bevat ook geen koolhydraten of suikers. Lactoserijke kazen kun je herkennen aan 5 gram koolhydraten (of meer) per 100 gram kaas.