Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Kefir, oorspronkelijk gemaakt van (rauwe) koeienmelk en melkkefirkorrels, maar tegenwoordig ook van andere soorten melk, wordt ook wel de ’de champagne onder de melk’ genoemd. Kefirkorrels bestaan uit bacteriën en gisten, die samengegroeid zijn en een plantje vormen: het zogenaamde 'yoghurtplantje'. Dit plantje fermenteert de melk en door dit proces wordt het een licht alcoholische drank.

Populair

In een reactie laat Albert Heijn weten dat de vraag naar kefir weer is toegenomen. "We zien dat het na ongeveer drie jaar terug is van weg geweest. In de jaren 80 was kefir een groot zuivelproduct, maar daarna nam de vraag af en is het product uit het assortiment gehaald", aldus Felicity Bijnaar, woordvoerder van Albert Heijn. "Nu gefermenteerde zuivelproducten, zoals yoghurt, weer in trek zijn, hebben wij besloten om kefir weer toe te voegen aan het assortiment. Albert Heijn merkt inderdaad een groei in de verkoop van kefir, maar het is nog niet zo groot als bijvoorbeeld karnemelk. Wel verwachten we een verdere groei van de gefermenteerde zuivelproducten."

Maar hoe gezond is het kefir precies? Het is weliswaar een melkdrankje, maar mensen met een lactose intolerantie kunnen het toch drinken. In 2003 concludeerde een studie, gepubliceerd in Songklanakarin Journal of Science and Technology, dat kefir de vertering en tolerantie van lactose kan verbeteren. Het Voedingscentrum meldt verder dat melkproducten zoals kefir, kwark, yoghurt en karnemelk minder lactose bevatten en dus beter te verdragen zijn bij een lactose-intolerantie. Dit komt doordat de fermentatie de lactose deels afbreekt.

Kefir wordt van oudsher vooral geconsumeerd in de Blue Zone, waar procentueel de meeste gezonde 100-plussers ter wereld wonen. Tot dusver zijn de gezondheidsvoordelen van de consumptie van kefir wetenschappelijk onvoldoende onderzocht. De gedane onderzoeken laten wel zien dat kefir net als andere gefermenteerde zuivel (zoals yoghurt) probiotica bevat.

De precieze effecten van kefir zijn dus nog onduidelijk, maar er zijn wel voldoende beweringen over kefir. Zo zou het darmklachten verlichten en de weerstand verbeteren.