Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Nieuwe oogst?

Ze liggen naast elkaar in de supermarkt: netjes met uien mét de aanduiding 'nieuwe oogst’ en uien die die aanduiding niet op het etiket hebben. Wat is het verschil? In de nieuwe videoserie KvWeetjes (een spin-off van tv-programma Keuringsdienst van Waarde) gaan Nathan en Rens na hoe het zit met de houdbaarheid van uien. 

Daarvoor kloppen ze aan bij een groentehandelaar en een uienteler. Wat blijkt: de nieuwe oogst mag drie maanden zo heten. En uien in de winkel kunnen wel tot een jaar (!) oud zijn.

Chemisch goedje 

Hoe dat kan? Uien blijken te worden opgeslagen bij de uienboer. Rens bezoekt een boer die per jaar een miljoen netjes uien van een kilo per stuk produceert. De groente kan lang goed blijven. De uien ontkiemen niet doordat de planten bij de teelt een chemisch goedje over zich heen krijgen: C4H4N2O2 oftewel maleïnehydrazide. Deze kiemremmer gebruiken boeren ook wel ter voorkoming van het uitschieten van aardappelen. Zonder dit middel kunnen Nederlandse uien - die veelal voor de export zijn geteeld - onmogelijk zo ver reizen zonder te ontkiemen. 

Verbluft

Met de goede bewaartechnieken kunnen uien wel tien maanden goed blijven, verklapt de teler. Volgens hem smaakt de ui na die tijd nog precies even lekker. Volgers van Keuringsdienst van Waarde reageren geamuseerd en verbluft. Sommige hebben tips aan consumenten om de uien nog langer houdbaar te houden. Droog en in de wind ophangen, blijven ze maanden goed, adviseert een volger. Een ander bewaart ze in de koelkast voor een langere houdbaarheid.