De prikkende, tranende ogen bij het snijden van ui zijn te verklaren. Als je een ui snijdt, maak je namelijk de cellen kapot en komt het gas synpropaanthial-S-oxide vrij. Zodra dit gas in contact komt met je ogen ontstaat er een zwavelzuurverbinding en hierdoor raken je ogen geïrriteerd en om deze irritatie tegen te gaan produceer je tranen.

Wat moet je vooral niet doen?

Om te beginnen, is het verstandig om tijdens het snijden van uien niet via je neus te ademen, maar juist door je mond. Je neus staat namelijk in verbinding met je traankanalen en verergert vaak de irritatie in je ogen. Verder is je eerste ingeving, met je handen in je ogen wrijven, een slecht idee. Hiermee breng je alleen maar meer gas in contact met je ogen.

Lees ook: Is een tosti echt zo ongezond als we denken?

Wat kun je er wel tegen doen?

Wat wel helpt, is de uien voordat je ze gaat snijden in de koelkast of diepvries te leggen, hierdoor komt er minder gas vrij. Verder is het verstandig om het deel aan de wortel het laatste te snijden, aangezien hier het meeste gas vrijkomt. Ook het gebruik van een scherp mes wordt aangeraden, doordat je dan minder cellen kapot maakt. Tenslotte, kun je de ui ook onder een stromende kraan snijden, aangezien het gas dan een zwavelzuurverbinding maakt met het water en je ogen gespaard worden. Maar naast het feit dat dit geen handige manier van snijden is, is het ook slecht voor het milieu.