Wie zich vaak waagt aan het snijden van uien kan de pijn wellicht al voelen. Maar de prikkende, tranende ogen bij het snijden van uien zijn te verklaren. Als je een ui snijdt, maak je namelijk de cellen kapot en komt het gas synpropaanthial-S-oxide vrij. Zodra dit gas in contact komt met je ogen ontstaat er een zwavelzuurverbinding en hierdoor raken je ogen geïrriteerd.

Wat moet je vooral niet doen?

Om deze irritatie tegen te gaan produceren je ogen, je raadt het al, tranen. Deze reactie werkt alleen averechts gezien het traanvocht voor alleen maar meer binding zorgt. Hierdoor gaan je ogen nog meer tranen. Je eerste ingeving, met je handen in je ogen wrijven, is een slecht idee. Hiermee breng je alleen maar meer gas in contact met je ogen. Maar wat moet je dan wél doen? 

Uien snijden: tips en tricks

  1. Wat helpt, is de uien voordat je ze gaat snijden in de koelkast of diepvries te leggen, hierdoor komt er minder snel gas vrij. 
  2. Daarbij is het verstandig om tijdens het snijden van uien niet via je neus te ademen, maar juist door je mond. Je neus staat namelijk in verbinding met je traankanalen en verergert de irritatie in je ogen.
  3. Verder is het verstandig om het deel aan de wortel als laatste weg te snijden, aangezien hier het meeste gas vrijkomt.
  4. Ook het gebruik van een scherp mes wordt aangeraden, omdat je dan minder cellen kapot maakt. Tip: maak het mes tussendoor vochtig. Hierdoor komt er minder snel gas vrij en is de kans op tranende ogen kleiner.