Wij introduceren kamut, de merknaam van biologische khorasantarwe. Dit oergraan draait al een tijdje mee. Zo zou er khorasantarwe gevonden zijn in Egyptische piramides. Oorspronkelijk komt de graansoort uit Centraal- en West AziĆ«. Het werd echter pas bekend toen een piloot het in 1949 meenam naar Amerika. 40 jaar later werd khoransantarwe handelsmerk geregistreerd onder de naam kamut.

Kamut

Kamut is verre familie van tarwe en verwant aan durum. De graansoort wordt geprezen om zijn hoge eiwitgehalte ten opzichte van andere graansoorten. Verder zit het barstensvol amino- en vetzuren en is het ook nog eens makkelijk te verteren. De neutrale, zoete smaak van kamut wordt omschreven als vol en nootachtig.

Wat kunnen we er mee? 

Kamut kun je bakken, poffen of koken. Gemalen kamut leent zich, ondanks het lage glutengehalte, als basis voor brood en andere baksels. Hier komt de zoetige smaak ten goede. Ook kan kamut in zijn geheel of gepoft verwerkt worden door ontbijtgranen, muesli of energierepen. Kook kamut in water en gebruik in een salade.

Helaas laat kamut zich niet gemakkelijk vangen. Nochtans is het in Nederland enkel te koop in biowinkels of online.