Er staan rijen met jongeren voor de deur van bubble tea winkels. Dit relatief 'nieuwe' drankje is overgewaaid uit Taiwan en ondertussen een regelrechte hit. Daar werd het drankje rond 1980 voor het eerst gemaakt. Meerdere bedrijven claimen de eerste te zijn, maar volgens Chinese autoriteiten was het Chun Shui Tang tea house, die zichzelf de uitvinder mag noemen. 

Ingrediënten

Het populaire drankje bestaat uit thee, melk, vruchtensiroop en tapioca-balletjes in de meest uiteenlopende kleuren en smaken. Tapioca-balletjes worden gemaakt van zetmeel uit de cassavewortel. De balletjes hebben van zichzelf weinig smaak. Voor gebruik worden ze gekookt waarnaar ze hun 'chewy' textuur krijgen. Bubble tea wordt in Nederland vaak in plastic meeneem-cups geschonken. Hierbij krijg je een breed rietje waarmee je de tapioca-balletjes kunt opslurpen. 

De naam

De naam bubble tea verwijst overigens niet naar de tapioca-balletjes maar naar het schuim wat bovenop het drankje drijft door het schudden. In Taiwanese straattaal wordt het drankje ook wel boba genoemd. Dit verwijst wél naar de balletjes.

Varianten

Bubble tea hoeft tegenwoordig niet altijd meer tapioca-balletjes te bevatten. Je komt het drankje soms ook tegen met daarin bladgelei, pudding of aloë vera. Ook met de basis, thee met melk, wordt gevarieerd. Zo is er ook bubble tea bestaande uit koffie of limonade. Voor ieder wat wils.