Foodmagazine delicious. interviewt de Britse chefkok Jamie Oliver waarin hij vertelt over zijn nieuwe kookbook ''Eén'' en zijn gloednieuwe serie One-pan Wonders.

Kruidige broodkruimels

Toevallig nog een (oud) sneetje brood over? ''Door broodkruimels met een scheutje olie, kruiden en knoflook op te bakken in de pan, kun je heel eenvoudig een heerlijke smaak, textuur en dynamiek aan je gerecht toevoegen.'' Heerlijk over een salade, in een pasta of als krokant korstje op een stukje vis. En omdat brood één van de meest verspilde voedingsmiddelen is, sla je direct twee vliegen in één klap. 

Verse salsa

Een goede salsa – of die nu grof of glad is – voegt kleur, levendigheid en frisse smaken aan je gerecht toe. Jamie: ''Ik kan niet zonder salsa's: het is fantastisch om je smaakpupillen wakker te schudden. Ik gebruik altijd fijngehakte kruiden, rijpe tomaatjes en een zuurtje – in de vorm van azijn of citrussap – een snufje zeezout en zwarte peper en eventueel een fruit als zoetje.''

Yoghurt met een twist

Jamie: ''Ik vind het lekker om gerechten af te maken met een verfrissende schep yoghurt, op smaak gebracht met contrasterende ingrediënten als pittige harissa, pesto, pasta’s, olijven, zongedroogde tomaten, tahin, chutney of augurken. Zie het als een yin-yang van smaken om je gerecht mee te pimpen.''

Citrus

Investeer in een goede rasp, want met een paar eenvoudige schilletjes citrus kun je je gerecht naar een nóg hoger niveau tillen. Bovendien ziet het er ook nog eens superleuk uit. 

Pepers uit de diepvries

Geef je gerecht éxtra body met een heerlijke pepertje! Jamie's ultieme tip: ''Vries (chili)pepers die bijna overrijp zijn in en rasp ze fijn over een gerecht naar keuze om een subtiele kick te geven.'' Perfect voor een marinade, door sauzen en stoofgerechten.