Wat is fibremaxxing?

Fibremaxxing is een trend waarbij mensen bewust veel vezels consumeren om hun gezondheid te verbeteren. “Nieuwe voedingstrends roepen vaak wat argwaan op, maar bij fibremaxxing is dat niet zo. Het gaat hierbij om bewust meer vezels toe te voegen aan je eetpatroon met vezelrijke voeding”, legt Aart Zeeman, persvoorlichter van het MDL Fonds, uit. 

Volgens hem zijn meer vezels op zich niet gevaarlijk, het probleem ligt eerder bij te weinig vezels. Het voedingscentrum raadt 30 tot 40 gram vezels per dag aan. Michelle Bisschops, diëtist en gezondheidswetenschapper bij diëtistenpraktijk Roots en Plants for Health, legt uit: “Voor vrouwen wordt 30 gram vezels per dag aangeraden en voor mannen 40 gram vezels, maar daar komen we lang niet aan. Het gemiddelde ligt rond de 21 gram per dag.”

Wat zijn vezels?

Vezels zijn onmisbaar in een gezond eetpatroon. “Wat veel mensen wél weten is dat ze onder andere belangrijk zijn voor goede ontlasting. Maar daarmee doen we ze echt tekort”, vertelt Bisschops. Vezels dragen naast een goede stoelgang ook bij aan verzadiging. Ze vullen je maag en trekken vocht aan, waardoor je sneller vol zit. Ook helpen vezels je bloedsuikerspiegel te reguleren, een goed cholesterolniveau te behouden en korte-ketenvetzuren aan te maken. Dit zijn ontstekingsremmende stofjes die op verschillende plekken in je lichaam worden ingezet.

De trend past ook bij het idee dat vezels gezond zijn. “Je ziet dat mensen die voldoende vezels eten, een lager risico hebben op veel chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, maar ook verschillende vormen van kanker, zoals darmkanker”, licht Bisschops toe. “Dit positieve effect komt niet alleen door de vezels, maar ook door andere gezonde stoffen die in vezelrijke producten zitten. Groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten en noten bevatten naast vezels namelijk ook vitamines, mineralen, antioxidanten en andere gezonde stoffen die samen bijdragen aan een betere gezondheid.”

De belangrijkste bronnen van vezels in ons dieet zijn: brood, granen, rijst en pasta (41%), fruit, noten en olijven (16%) en groenten (15%). Voor een vezelrijk eetpatroon adviseert het Voedingscentrum dagelijks meerdere porties groenten, fruit, peulvruchten en volkorenproducten te eten.

Kun je te veel vezels eten?

Zeeman, persvoorlichter van het MDL Fonds, benadrukt dat het bijna niet mogelijk is om echt te veel vezels te eten. “Vezels hebben zelflimiterende eigenschappen: ze zorgen voor een vol gevoel en vergroten de hoeveelheid ontlasting. Wie te veel eet, krijgt bijvoorbeeld last van een opgeblazen buik of diarree, waardoor het vanzelf weer mindert”, legt Zeeman uit.

Toch kan een plotselinge, grote hoeveelheid vezels klachten veroorzaken, zoals winderigheid, een opgeblazen gevoel, diarree of zelfs verstopping, vooral als je niet genoeg drinkt. Voor mensen met een gevoelige buik of prikkelbare darm syndroom geldt daarom: bouw het rustig op en kijk goed welke producten goed worden verdragen.

Diëtist en gezondheidswetenschapper Bisschops waarschuwt: “Je darmen en darmbacteriën krijgen veel te verwerken als je je vezelinname snel opbouwt. Dan kun je last krijgen van darmklachten.” Daarnaast is het belangrijk om voldoende te drinken, want vezels werken als een soort spons die vocht opneemt. “Als je veel vezels eet zonder meer te drinken, werkt het juist averechts,” legt Bisschops uit. Als je te weinig drinkt, wordt de darminhoud harder en kan die minder goed doorstromen, waardoor verstopping ontstaat.

Praktische tips voor fibremaxxing

Fibremaxxing is volgens Zeeman een positieve trend. De gezondheidsvoordelen van vezels zijn goed bekend en zolang je het op een normale manier oppakt, is er weinig mis mee. “De trend zal op een gegeven moment weer voorbijgaan, maar het is mooi als mensen er nog iets aan overhouden, zoals een overstap van witte naar volkorenrijst”, legt Zeeman uit.

Ook Bisschops is blij met de trend. “De kennis is er al heel lang, dus ik ben erg blij met deze hype. Het sluit aan bij wat we al jaren weten en adviseren in de voedingswereld.” Met wat kleine aanpassingen kun je je vezelinname al verhogen. “Wat ik altijd adviseer, is: eet volkoren granen, voeg bij iedere hoofdmaaltijd groente of fruit toe en probeer zaden, pitten en peulvruchten toe te voegen aan je maaltijden.” Ze benadrukt ook dat het niet om schrappen gaat, maar om toevoegen. Probeer ongeveer een derde tot de helft van je bord met groente of fruit te vullen voor een voedzame en vezelrijke maaltijd. 

Gelukkig zijn dit soort stappen makkelijk uitvoerbaar in het dagelijks leven: volkorenbrood en pasta, een portie groenten bij elk hoofdgerecht, fruit tussendoor en een handje noten of zaden bij ontbijt of lunch. Op deze manier ga je op een fijne wijze richting de aanbevolen 30 tot 40 gram vezels per dag.

Video Hide Ads
Aan

Wat levert het op?

Bisschops vertelt dat mensen vaak snel effect merken: “Je voelt je sneller verzadigd, hebt minder trek tussen de maaltijden door en je stoelgang verbetert ook meestal. Daarnaast zie ik vaak dat mensen meer energie krijgen als ze meer vezelrijke voeding gaan eten.” Fibremaxxing kan zo leiden tot een blijvende verandering in eetpatroon. Zelfs als de trend voorbijgaat, kan het resultaat zijn dat mensen vaker groenten, peulvruchten, noten of volkorenproducten eten.

En juist in dat rijtje van voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan vezels, spelen peulvruchten een opvallend sterke rol. Ze bevatten namelijk niet alleen veel vezels die je lang verzadigd houden, maar ook eiwitten.

Video Hide Ads
Aan

Vezels maxen of minderen?

Fibremaxxing kan dus echt gezondheidsvoordelen opleveren, mits het bewust en geleidelijk gebeurt. Balans is de sleutel: voldoende vezels uit natuurlijke voeding, luisteren naar je lichaam en kleine aanpassingen doorvoeren. Zo kan een trend leiden tot een blijvende verbetering van je eetpatroon en je gezondheid.