Als gevolg hiervan is de inheemse bevolking verdreven, worden de orang-oetans met uitsterven bedreigd en komen er enorme hoeveelheden broeikasgassen vrij. Mondelēz beloofde nog dat het vanaf 2020 duurzame palmolie in zal kopen, maar die belofte wordt nu flink in twijfel getrokken. Om deze reden heeft Greenpeace een petitie in het leven geroepen. Met deze petitie hopen ze grote bedrijven aan te spreken op hun verantwoordelijkheid.

Het doel van Greenpeace is dan ook duidelijk: OREO moet de banden verbreken met Wilmar. Net zo lang tot Wilmars productiewijze verandert. "Palmolie kan worden gemaakt zonder bossen te vernietigen. Het is schandalig dat de fabrikant van Oreo, ondanks de belofte om geen regenwoud meer te kappen voor palmolie, nog steeds zaken doet met notoire regenwoud-vernietigers", aldus Andy Palmen, campagneleider van Greenpeace Nederland.

Wilmar belooft actie

De petitie lijkt nu al een beetje effect te hebben, aangezien Wilmar heeft aangekondigd dat het zelf actie gaat ondernemen. Deze week bracht het bedrijf een gedetailleerd actieplan naar buiten om voor het einde van 2019 haar leveranciers en concessies in kaart te brengen.

Greenpeace is blij met de aangekondigde acties van Wilmar, maar houdt een slag om de arm. "Als marktleider Wilmar daad bij het woord voegt, zet deze belofte een nieuwe standaard voor de productie van palmolie en is het voor palmolieleveranciers bijna onmogelijk om weg te komen met het vernietigen van het regenwoud. We gaan Wilmar dus aan zijn woord houden", aldus Palemn.

Miniatuurvoorbeeld