Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Dat meldt de organisatie TAPP Coalitie (True Animal Protein Price) na onderzoek van DVJ Insights onder duizend Nederlanders. De respondenten gaven antwoord op een online vragenlijst. Volgens de organisatie zouden de vleesprijzen aan de kassa langzaam moeten stijgen totdat in 2030 voor een ons kip 20 cent, varken 45 cent en voor rund 57 cent meer betaald wordt. Deze meerprijs hangt volgens TAPP af van ‘de reële maatschappelijke kosten’ van het geproduceerde vlees. De opbrengst zou in 2030 tot 1,3 miljard euro per jaar bedragen.

TAPP zet zich in voor een eerlijke prijs voor producten. ,,Dat betekent ook dat er milieukosten voor bijvoorbeeld vlees en zuivel moeten worden betaald.” Minder eten van vlees leidt tot een minder hoge uitstoot van broeikasgassen. Het klimaatakkoord voor de landbouw heeft als doel een 40 procent lagere vleesconsumptie en een fors hogere consumptie van plantaardige eiwitten om de klimaatdoelstellingen te halen.

Goedkopere groenten

Mensen zien volgens TAPP graag goedkopere groenten, fruit, aardappelen en vleesvervangers. Groente en fruit zijn sinds 2000 zo’n 40 procent duurder geworden. De btw op groente en fruit is op 1 januari 2019 van 6 naar 9 procent gegaan. Nederlanders willen nu dat het btw-tarief op deze producten daalt naar het laagst mogelijke niveau van 5 procent.

Ook willen zij dat producten met een duurzaam keurmerk en gezonde volkorenproducten en dranken in het superlage btw-tarief komen. Verder spreekt een beter financieel perspectief voor de Nederlandse boeren mensen aan. Zij willen dat de boeren 600 miljoen euro per jaar ontvangen voor investeringen in duurzaamheid en dierenwelzijn.

De coalitie, bestaande uit onder meer Triodos Foundation, Milieudefensie, Dier en Recht en de Vegetariërs Bond, licht zijn plannen morgen toe aan de politiek in Nieuwspoort in Den Haag.