De verhoudingen

Wat voor ingrediënten je ook door de stamppot doet, de hoeveelheid aardappels blijft gelijk. In principe is 250 gram aardappels genoeg voor een gemiddelde eter. Ben je met vier personen? Dan kom je dus in totaal uit op ongeveer 1 kilo aardappels. Voor het beste resultaat kies je voor kruimige aardappels. Deze vallen namelijk snel uit elkaar na het koken en dat is handig als je ze gaat stampen.

Groenten

De hoeveelheid groenten is verschillend per stamppot. Maak je een hutspot, dan gebruik je meestal 1 kilo aardappels, 600 gram gesneden wortels en 400 gram ui. Voor boerenkool geldt 1 kilo aardappels en 500 gram panklare boerenkool. Maak je een zuurkoolstamppot? Van deze groenten heb je veel minder nodig, namelijk 250 gram per kilo aardappels. Alle hoeveelheden die hierboven staan vermeld, zijn goed voor 4-6 personen.

Variëren

De oer-Hollandse boerenkool stamppot blijft razend populair, maar probeer een keer wat anders uit! Zo kan je makkelijk variëren met aardappels. Gebruik eens zoete aardappels in plaats van de standaard kruimige aardappelen. Een heerlijke stamppot met zoete aardappel vind je hierOok kan je de kruimige aardappels vervangen door pastinaak, knolselderij of pompoen. Naast het variëren met de aardappels kan je ook makkelijk variëren met groenten. Wat dacht je van paprika, aubergine of courgette? Deze Spaanse courgettestamppot is zeker het proberen waard!

Toppings

Je maakt een stamppot helemaal af met een goede topping, die overigens ook door de stamppot kan. Zo is kaas bijvoorbeeld een ideale topping. Doe de stamppot in een ovenschaal en strooi er wat geraspte kaas overheen. Laat het even gratineren in de oven en daarna heb je een heerlijke krokante laag op de stamppot. Ook zijn walnoten een heerlijke topping. Probeer eens deze vergeten stamppot met knolselderij en walnotenWat ook het proberen waard is zijn gebakken spekjes, croutons en zongedroogde tomaatjes. Kortom: de mogelijkheden zijn eindeloos.

Stamppot met een twist

Verbreed je horizon en maak eens deze Spaanse hutspot met chorizo, paprikapoeder en peterselie. Zo krijgt je stamppot een beetje pit! Wil je liever een fruitige twist aan je stamppot toevoegen? Dat kan! Maak je zuurkoolstamppot specialer door zoete aardappel te gebruiken dan de 'normale' pieper.

Spaanse hutspot met chorizo, paprikapoeder en peterselie

Spaanse hutspot met chorizo, paprikapoeder en peterselie

Bekijk
Cordon bleu vink

Zoete-aardappelzuurkoolstamppot met cordon bleu vink

Bekijk