,,Het is een beetje gegoochel met getallen'', begint Elferink. Een product bestempelen als 'gezond' of 'ongezond' is ingewikkelder dan het in eerste instantie lijkt. Zo vergelijkt Elferink sla en friet. ,,Het zal je wellicht verbazen maar 100 gram friet bevat meer vitamine C dan 100 gram sla. Maar dat betekent nog niet dat friet gezond is. Marketeers maken handig gebruik van dit soort trucjes.''

Bereiding is het sleutelwoord

,,Door die trucjes is het voor consumenten heel lastig om te bepalen welke snack het minst ongezond is: uit de frituur, oven of Airfryer. Neem friet: de verpakking geeft voedingswaardes van ‘voorgebakken diepvriesfriet’.'' Maar ja, wie eet er nou ingevroren friet? Je moet friet dus nog bereiden.

,,En in dat bereiden, daar zitten, eerlijk is eerlijk, wel verschillen in. Friet neemt in de frituur meer vet op, dan friet uit de Airfryer of oven. Maar laten we het ook weer niet overdrijven. Als je over het algemeen gezond eet en af en toe een frietje eet, is een Airfryer geen must.'' Eet je dagelijks friet, wat Elferink overigens afraadt: ,,Dan zou een Airfryer wél een verstandige keuze zijn.''

Het oordeel

,,Het is goed om een Airfryer te gebruiken, maar vervang je frituurpan niet met de gedachte dat je daarmee je gezondheid een dienst bewijst. Wil je iets doen voor je gezondheid? Wees zuinig met zout en vervang Ossewit door frituurolie. Vuistregel: hoe zachter en vloeibaarder, hoe minder verzadigde vetten en dus hoe beter.''