Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Alcohol heeft prettige effecten. Maar ook minder prettige, zoals de bekende kater. Er zijn vele antikatermiddelen te verkrijgen. Frans Russel, hoogleraar farmacologie en toxicologie aan het Radboudumc legt uit wat daarvan werkt, en wat niet.

Antikatermiddelen

Full English breakfast: ,,Vet eten helpt in zoverre dat je daardoor minder alcohol opneemt. Dat is meer vooraf, niet achteraf.”

Antikaterdrankjes: ,,Prachtig verhaal hebben ze: ‘een kater krijgen is een keuze’. Het is inderdaad een keuze, maar één vooraf. De hoeveelheid en kwaliteit van de alcohol is van belang, niet wat je erna drinkt. Maar door veel voor zo’n middel te betalen, zou je kunnen denken dat het werkt. Het placebo-effect dus.”

Paracetamol: ,,Tegen de hoofdpijn kun je best een keer paracetamol slikken. Gebruik géén ibuprofen en Aspirine, daarmee loop je een serieus risico op een maagbloeding. Je maag is erg geïrriteerd door alcohol. Dat staat wel in de bijsluiter, maar ja, wie leest dat?”

Mariadistel: ,,Er zijn onderzoeken op dieren waarbij ze door overmatig alcoholgebruik leverschade hebben opgewerkt. In dat geval zouden stoffen uit mariadistel kunnen helpen. Mogelijk helpt dat bij mensen ook.”

Rauw ei: ,,Eventueel met tomatensap en wodka, wordt gezegd. Nee, ik ken geen enkel middel dat helpt tegen een kater.”