Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Om met het goede nieuws te beginnen: bijna alle voedingsmiddelen zijn in te vriezen. Van brood tot vlees, van fruit tot taart: de vriezer houdt je voeding langer goed, zolang hij maar op min 18 graden Celsius staat afgesteld. "Invriezen kun je bijna alles, alleen verandert soms de structuur", legt Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum uit. "Bij tomaat bijvoorbeeld. Andere producten drogen uit, zoals kaas, waardoor de smaak minder wordt of het product er minder smakelijk uitziet. Maar ook dan kun je het nog veilig eten."

Regels

De vuistregel is: je kunt voeding ongeveer drie maanden ingevroren bewaren zonder kwaliteitsverlies. Maar er zijn uitzonderingen:

  • Brood en gebak blijven 1 maand goed in de vriezer;
  • Terwijl rauw rundvlees zo’n 6 maanden goed blijven;
  • Van groenten en zacht fruit dat geblancheerd is, kun je nog langer genieten: 1 jaar;
  • Bij magere vis zoals kabeljauw, schol en tonijn geldt een indicatie van 6 maanden; 
  • Margarine en boter zijn ook in te vriezen: 1 tot 2 maanden. Halvarine mag niet in de vriezer volgens het Voedingscentrum.

Restjes

Dan de kliekjes. Daarvoor gelden weer andere regels, stelt Van der Ploeg. ,,Als je te veel hebt gekookt, laat het restje dan binnen twee uur afkoelen en doe het in een bakje met een datum erop. In de vriezer is het dan nog drie maanden houdbaar.’’ Een waarschuwing: een ontdooid kliekje kun je beter niet opnieuw invriezen, want dan loop je het risico op een voedselinfectie.

Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie. Het is verder handig om voedingsmiddelen goed te verhitten na het ontdooien en de vriezer eenmaal per drie maanden te ontdooien. 

Miniatuurvoorbeeld