Eieren pellen

Hoe gemakkelijk een ei te pellen is, is afhankelijk van de sterkte van de binding tussen het gestolde eiwit en de eierschaal met vliezen. In de regel is het zo dat een vers ei (3 dagen) moeilijker te pellen is. Dit komt doordat er bij een vers ei het eiwit nog dicht tegen het vliesje, en het vliesje nog dicht tegen de schaal aanzit.

Een ouder ei (+5 dagen) is daarentegen gemakkelijker te pellen doordat er lucht tussen de het eiwit, de schaal en het vlies ontstaat. Of je nu een oud of jong ei aan het koken zijn, er bestaan een aantal trucs waardoor het geheel makkelijk wordt. 

Ei laten schrikken

Door de plotselinge temperatuurverandering bij het laten schrikken van een ei, laat het vlies los van het eiwit en is een ei makkelijker te pellen.

Azijn toevoegen aan water

Deze tip kom je vaak tegen online. Echter bestaat er geen bewijs dat dit werkt. Wél kun je azijn gebruiken bij het maken van een gepocheerd ei. Het azijn zorgt er dan voor dat het eiwit mooi stolt.

Schudden

Na het koken en laten schrikken van de eieren kun je ze 'schudden' in de pan. Hierdoor brokkelt de schaal af en spoel je de eieren direct schoon. Dit is vooral handig wanneer je  meerdere eieren kookt.