Hoe kook je het perfecte ei?

1. Je kunt de eieren in koud water opzetten en zodra het water kookt, de kookwekker aanzetten. Waarom in koud water koken? Het voordeel is dat de schaal minder snel barst door het temperatuurverschil. 

2. Je doet de eieren dan pas in de pan wanneer het water volledig kookt. Voordeel hiervan is dat je niet hoeft op te letten wanneer het water kookt. Nadeel is dat de kans op een gebarsten schaal groter is vanwege het temperatuurverschil. 

Hoe lang moet je een ei koken?

Eieren opzetten met koud water:

Zacht: 3 minuten koken
Halfzacht: 4 tot 5 minuten koken
Hard: 7 minuten koken

Ei in kokend water:

Zacht: 3 tot 4 minuten koken
Halfzacht: 5 tot 7 minuten koken
Hard: 8 minuten koken

Let op:
- Kleine eieren hebben een minuut korter nodig.
- Grote tot extra grote eieren circa 1 tot 2 minuten extra.
- Verse eieren of een ei direct uit de koelkast? Reken dan ook 1 minuut extra.

Het ei laten schrikken

Na het koken is het belangrijk om het ei te laten ‘schrikken’. Dit doe je door de gekookte eieren uit het hete water te halen en circa 10 seconden onder stromend koud water te houden. Hiermee stop je niet alleen de garing, je kunt het ei nu makkelijker pellen.

Toch te veel gedoe? Koop dan een ‘eierwekker’ mee om aan te geven wanneer jouw perfecte ei klaar is.

Eieren koken op inductie of gasfornuis?

Het maakt geen verschil of je eieren kookt op inductie of het gasfornuis. Wat wél belangrijk is, is dat je de juiste kooktijden aanhoudt. De kooktijd wordt wel beïnvloed door de grootte van het ei, of je start met warm of koud water, en hoe vers je ei is.

Mijn ei breekt tijdens het koken

Wanneer de eierschaal breekt tijdens het koken heeft dit waarschijnlijk te maken met het plotselinge temperatuurverschil. Dat kun je oplossen door de eieren voorzichtig in de pan met kokend water te leggen met een lepel. 

Wat ook helpt: een klein gaatje prikken in de eierschaal met een eierprikker, een snufje zout toevoegen of de eieren opzetten in koud water.