Niet alleen feestgangers, maar ook wetenschappers waren benieuwd naar de gevolgen van ‘dubbeldippen’. Daarom onderzocht Clemson University de effecten van dubbeldippen op de bacteriële populatie in de dip. Hiervoor werd gekeken naar de hoeveelheid bacteriën na de eerste dip en vervolgens na de tweede dip, waarbij een hap van de chips was genomen.

Lees ook: Is tosti echt zo ongezond als we denken? >

 De studie bevestigde wat je waarschijnlijk al vermoedde, namelijk dat de hoeveelheid bacteriën significant hoger was nadat iemand zijn chipje dubbel had gedipt. De onderzoekers constateerden ook dat de hoeveelheid bacteriën per dip verschilt, zo waren er meer bacteriën in salsa aanwezig na het dubbeldippen dan het geval was bij chocolade- en kaasdips. Maar twee uur na het dubbeldippen was het aantal bacteriën in de salsa op hetzelfde niveau als de chocolade- en kaasdip. Dit heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de dikte en zuurheidsgraad van de dip.

Is dubbeldippen gevaarlijk?

Ondanks het feit dat het aantal bacteriën in de dip in grote getale groeit, is de kans klein dat je ziek wordt, zelfs als een van de ‘dubbeldippers’ al ziek is. Toch is er dus een kans, zo worden ziektes als griep en kinkhoest via het speeksel overgedragen. Misschien is het de volgende keer daarom beter om weg te blijven van de snacks als er een dubbeldipper aanwezig is.