In de pan of in een salade?
Matt Aita, chef-kok bij het vegetarische en glutenvrije restaurant The Little Beet Table, raadt aan om rekening te houden met de manier waarop je kookt. Zijn absolute favoriet? Avocado-olie. "Deze olie bevat veel enkelvoudige onverzadigde vetten, heeft een gunstig effect op je cholesterolwaarden én bevordert de opname van voedingsstoffen", meent Aita. Nog een pluspunt van avocado-olie: het heeft een hoog rookpunt. Dat is de temperatuur waarop een olie verbrandt en de stoffen in de olie afbreken. Hoe hoger, hoe beter.
Op plaats 2 zet hij koolzaadolie, omdat het weinig verzadigde vetten bevat én het heeft een hoger rookpunt dan olijfolie. Hij gebruikt olijfolie dus vooral voor koude maaltijden en salades. Net zoals lijnzaadolie. "Lijnzaadolie vermindert symptomen van artrose, maar ik gebruik het enkel en alleen voor koude bereidingen", aldus Aita.
Wat er bij de chef-kok niet binnenkomt in de keuken? Kokosolie en palmolie. "Deze vetstoffen bevatten veel verzadigde vetten en géén nuttige voedingsstoffen. Dus als ik jou was, zou ik deze oliën maar met mate gebruiken."