Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.
Hoe stel je een aantrekkelijke en lekkere borrelplank samen? Aretz geeft hieronder haar belangrijkste tips en een van haar favoriete recepten.
1. Kies eens andere ingrediënten
,,Kies eens een ander soort kaas, manchego bijvoorbeeld. Of een ander soort olijf. Er is meer dan blokjes kaas en plakjes worst. Of als je van saucijzenbroodjes houdt: doe er eens een merguezworstje in voor de afwisseling. Je kunt het zo spannend maken als je wilt. Gewoon uit de supermarkt: je hoeft niet moeilijk te doen.”
2. Zorg voor afwisseling
Het is niet de bedoeling dat je na het borrelen ook nog gaat eten, legt Aretz uit. ,,Borrelen kan heel goed een maaltijd vervangen. Eten erna is niet nodig. En het is ook fijn als je erna niet nog de keuken in hoeft. Daarom zorg ik voor afwisseling : iets hartigs, iets zoets, iet met groente, iets voor de kinderen, vlees, vis.”
3. Maak één showstopper.
,,Je hoeft je borrelplank niet ingewikkeld te maken, maar het is leuk om één gerecht te bereiden dat indrukwekkend is. Dat hoeft niet per se heel ingewikkeld te zijn. Mijn favoriet is gravad lax.. Het enige dat je moet doen is geduld hebben: het moet twee dagen in de koelkast. Let wel op dat je spartelverse zalm gebruikt. Niet die van de supermarkt, maar van de viswinkel."
"Of maak een keer zelf paté! Ik complimenteerde een vriend een keer met de indrukwekkend paté die hij zelf gemaakt bleek te hebben. Hij liet me zien hoe hij dat deed. Ik wist niet dat het zó simpel was.” Of probeer een van onze 7 borrelsnacks.
4. Kies je eigen manier.
,,Je moet lekker kiezen waar jij van houdt en waarvan degenen met wie je borrelt van houden. Je kunt een thema gebruiken, zoals ik in het boek doe. Maar ik geef wel míjn interpretatie van gerechten. Als een hummusmaker in het Midden-Oosten mijn versie zou zien, zou hij me misschien uitlachen. Ik vind het leuk om op zo’n themaplank het spectrum te laten zien. Maar heel eerlijk: ik gooi ook alles door elkaar.”