Ja, er zijn een heleboel recepten waarbij er om chocolade wordt gevraagd. En nee, we beweren niet dat er met chocolade geen hemelse brownies gebakken kunnen worden. Maar als je zoekt naar een éxtra zachte, smeuïge brownie, gebruik je in plaats van chocolade... cacaopoeder!

De textuur

Brownies gemaakt van cacaopoeder en boter blijven smeuïger dan brownies gemaakt van melkchocolade. Chocolade bevat voornamelijk cacaoboter. Dit klinkt alsof je twee vliegen in een klap hebt máár cacaoboter is bij kamertemperatuur vele malen harder dan normale boter. Dit kan soms resulteren in kruimelige, droge brownies bij onjuiste verhoudingen. 

Wanneer je brownies van cacaopoeder maakt, gebruik je extra boter om dit ingrediënt te compenseren. De boter is wat jouw brownies, zelfs uit de koelkast, hun fluweelzachte structuur geeft.

Smaak

In tegenstelling tot chocolade is cacaopoeder gemaakt van 100% cacao. Chocoladerepen bevatten daarentegen suiker en andere toevoegingen. Wanneer je cacaopoeder gebruikt in plaats van chocolade weet je precies wat er in je recept zit en dit geeft je meer controle over het bakproces. 

De bloem kan daarnaast 1 op 1 vervangen worden door cacaopoeder. Vervang dus een deel van de bloem voor cacaopoeder. De professionele thuisbakker weet dat hoe minder bloem je gebruikt in het recept, hoe smeuïger je resultaat.

Kwaliteit

Let wel op: de kwaliteit en houdbaarheid van cacaopoeder kan erg verschillen. Investeer in goede kwaliteit. Dan word je beloond in de vorm van hemelse brownies. Klinkt dat niet magisch?

Zelf aan de slag?
Probeer deze brownies!