Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Barbecue aan? Zet de pan maar op het vuur of de magnetrondeur maar open want daar hoort satésaus bij voor de meeste Nederlanders. De van oorsprong Aziatische saus - wij kennen hem vooral door onze geschiedenis die verstrengeld is met Indonesië - is een groot product voor de supermarkten. Maar hoe gezond zijn die sauzen uit een potje?

Calvé en Hela

De Consumentenbond nam 17 sauzen onder de loep en bekeek de etiketten van heel dichtbij. Wat bleek: 10 van de 17 krijgt een onvoldoende als het gaat om het suikergehalte. De vette onvoldoendes gaan naar Calvé en Hela die in de test van de consumentenorganisatie respectievelijk een 3,3 en een 3,6 scoren. Als het om zout gaat krijgen vier van de sauzen een cijfer onder de 6. 

Vetgehalte

Opvallend genoeg krijgen de sauzen wel een voldoende voor het vetgehalte. Ja, er zitten pinda's in en die zijn van nature vet, maar er zitten meer gezonde dan ongezonde vetten in pinda's en dat redt de saus. Pinda's zijn rijk aan vezels en een bron van eiwitten en er zitten vitamines in. Veel minder gezond zijn de toevoegingen: conserveermiddelen, verdikkingsmiddelen en smaakversterkers.

De smaak van de sauzen is niet meegenomen in de test. Een panel laten samenkomen was vanwege de beperkingen rond het coronavirus in de testtijd niet mogelijk. Wel adviseert de Consumentenbond dat zelf een pindasaus maken erg simpel is en veel goedkoper dan een pot. De onderzoeker zegt zelfgemaakt het lekkerst te vinden.

Beste pindasauzen

Het best uit de test kwam een Verstegen-variant met de naam Kant & Klare Satésaus natriumarm. Het testoordeel voor deze uitschieter is een 9,5 op een schaal van 0 tot 10. Ook Inproba scoort hoogt met de Satésaus kant en klaar. Het rapportcijfer kwam voor deze satésaus uit op een 7,6. Hetzelfde cijfer kreeg Sum & Sam kant & klare milde satésaus.