Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Vergeet gojibessen, quinoa en hennepzaad. Als één etenswaar in de supermarkt het predicaat ‘superfood’ verdient, dan is het de ouderwetse rodekool. Allereerst zitten de kroppen bomvol anti-oxidanten, vezels en vitamine C, zelfs meer dan in een sinaasappel. 

Daar komt bij dat de stoere sluitkool niet moeilijk doet over een beetje barre temperaturen; hij doorstaat winterweer waardoor zelfs Piet Paulusma jammerend zijn studio wordt ingejaagd. En dan die weergaloze kleur. Een piekfijn paars dat je doet afvragen waarom niet de rodekool maar de avocado op Instagram is uitgegroeid tot de koningin van de #veggieporn. "Het is gewoon een kunstwerk", vindt Margriet Vonk, auteur van onder meer het kookboek Groente is cool! "Die talloze nerfjes. Die kleurcombinatie van wit met paars. Je zou ’m zo op een sokkeltje zetten."

In de keuken is de coole kool bovendien zo veelzijdig als een Zwitsers zakmes. Hij glorieert van stoofpan tot sapjespers en van wok tot tahin, en tilt ingrediënten als linzen, spareribs, kikkererwten en zelfs chocolade moeiteloos naar een hoger niveau.

Hoewel er vanaf het voorjaar ook een zomeroogst verkrijgbaar is, staat rodekool te boek als winterkost. "In de zomer vraagt niemand ernaar", beaamt Marion Erkens van de Rotterdamse keurslager Van Linschoten. "In de winter wil iedereen ’m bij zijn stoofvlees of hachee."

Het liefst met stukjes appel: een culinaire tikkie-takkie-combinatie die het natuurlijke zoetje in de kool - vooral in de bladeren net onder de buitenste ring - versterkt. Een scheutje azijn of citroensap erbij zorgt voor een zure tegenhanger, een nog fotogeniekere, felroze kleur en een zachtere bite van het blad.

Mierzoet

Het is dit klassieke een-tweetje tussen zoet en zuur waar ook de fabrikanten in de supermarkt op mikken. Hoewel er ook voorzichtig wordt gepionierd met peer, mango en cranberry, kiest het leeuwendeel nog altijd voor appelstukjes bij de kool. Helaas zijn die blokjes zo fijn gesneden, dat het in deze blinde smaaktest dikwijls gissen is of ze überhaupt aanwezig zijn. Alleen het diepvriespak van Iglo is voorzien van relatief forse stukjes fruit. Helaas worden die geflankeerd door een bijna papier-maché-achtig papje waar het panel slechts met moeite een hint van rodekoolsmaak in proeft. Het blikje van Bonduelle doet het zo mogelijk nog beroerder: de kool is mierzoet, drijfnat en grauw van kleur.

De zes potten worden beter beoordeeld, al is de kool van Aldi bijkans tot snot gekookt en valt Lidl op door een muffige keldergeur. Ekoplaza behaagt gelukkig met een mooie koolsmaak en een lekkere bite. Jumbo valt zelfs nog beter in de smaak bij het panel. Een dieppaarse kleurpracht, prima bite, gebalanceerde smaak en zowaar wat duidelijke appelblokjes.

Miniatuurvoorbeeld

De uitslag

Jumbo
Cijfer: 7,5
Prijs: €0,65 voor 680 g
Een prachtige, dieppaarse kleur en een lekkere structuur waar je nog een beetje op kunt kauwen. Mooi gebalanceerde smaak ook. En zowaar wat duidelijke appelblokjes.

Ekoplaza
Cijfer: 7,0
Prijs: €1,09 voor 340 g
De koolsmaak mag wat meer uitgesproken, maar het zoet en zuur zijn prima in balans. De sliertjes hebben ook een lekkere bite.

Hak
Cijfer: 6,8
Prijs: €1,49 voor 700 g
De meeste suikers (9,7%) en dus relatief zoet, wat niet eens onaardig smaakt. Het zure nasmaakje bevalt minder. En waar zijn de appelstukjes?

Albert Heijn
Cijfer: 5,8
Prijs: €1,31 voor 660 g
Volgens de verpakking de minste kool (50%) en de meeste appel (10%). In de mond valt echter vooral de onbalans op; zoet en zuur vliegen te ver uit de bocht. Ook wat te ver doorgekookt.

Freshona (Lidl)
Cijfer: 5,0
Prijs: €0,65 voor 680 g
Lidl heeft juist de meeste kool (75%) en de minste appelstukjes (6,5%). De bite is prima. Het muffige keldergeurtje en de vlakke smaak stellen echter teleur.

Goedland (Aldi)
Cijfer: 4,8
Prijs: €0,65 voor 680 g
Een mooie kleur. Maar de zure geur en smaak zijn onoverkomelijk. De kool is bovendien volledig tot snot gekookt. Lijkt bijkans babyvoeding.

Iglo
Cijfer: 4,0
Prijs: €1,77 voor 750 g
De enige diepvriesvariant beschikt over mooie stukjes appel. De structuur is helaas papperig en qua smaak is het lang zoeken naar tonen van kool.

Bonduelle
Cijfer: 3,8
Prijs: €0,79 voor 200 g
De keus voor compote (en dus geen stukjes appel) in het blikje is snel vergeven. De mierzoete smaak, grauwe kleur en kletsnatte hap zijn dat niet.

De jury

Margriet Vonk (60): Kookboekenschrijver van onder meer Groente is cool!

Marion Erkens (51): Levert bij keurslager Van Linschoten rodekool bij de vleet.

Tjitske Wierda (65): Culinair avonturier, onder meer bij haar dochters saladebar.

Hetty Wanrooij (65): Als huis-tuin-en-keukenkok niet vies van een bord vol kool.