Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Vitamine B12 krijg je alleen binnen via dierlijke producten, zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Aangezien deze vitamine cruciaal is voor de aanmaak van rode bloedcellen, een goede werking van het zenuwstelsel en de hersenen en om verse zuurstof naar je organen te voeren, is het noodzakelijk om producten met B12 te eten. Veganisten, die helemaal geen dierlijke producten eten, slikken om die reden vaak supplementen. Vegetariërs komen met drie porties zuivel per dag aan hun dagelijkse behoefte. 

Lees ook: Welke vitamine krijg je met name binnen bij het eten van paprika?

1. Je tong is glad en glanzend 

Ongeveer de helft van de mensen met een ernstig tekort aan vitamine B12 verliest zijn smaakpapillen. Als gevolg daarvan kan je tong zwaar voelen en je smaak aangetast raken.

2. Je hebt last van tintelingen 

Een gebrek aan vitamine B12 kan je zenuwcellen verslechteren, wat tot tintelingen in je voeten en handen leidt. Ook een brandend gevoel of zenuwpijn kunnen op een tekort wijzen.

3. Je evenwicht is verstoord 

Zonder de bescherming van vitamine B12, kunnen de zenuwen in je ruggenmerg verdoofd raken waardoor je je duizelig voelt en begint te wankelen. Als je regelmatig struikelt of moeilijk je evenwicht kan bewaren, raadpleeg dan je arts.

4. Je kan moeilijk dingen onthouden 

Omdat een vitamine B12-tekort neurologische gevolgen kan hebben, kan je soms verward of vergeetachtig zijn. Kom je vaak niet op de naam van je favoriete restaurant? Neem dat signaal dan ernstig en laat je testen. Geheugen- en concentratiestoornissen ontwikkelen zich vaak snel, dus er op tijd bij zijn is de boodschap.

5. Je bent gestrest of huilt vaak 

Een tekort aan vitamine B12 kan knoeien met je geestelijke gezondheid en uiteindelijk tot depressie of een angststoornis leiden. Wees dus waakzaam als je meer geïrriteerd of prikkelbaar bent dan anders.

Lees ook: Zijn de vitamines en mineralen uit groenten ook uit andere voedingsmiddelen te verkrijgen?