Waar zit vitamine B12 in?
Vitamine B12 krijg je binnen via dierlijke producten, zoals melk, melkproducten, vlees, vis en eieren. Maar ook via verrijkte voeding: eet- en drinkwaren waaraan voedingsstoffen zijn toegevoegd, die zij van nature niet of minder bevatten. Zoals verrijkte plantaardige dranken of vleesvervangers. Toch wordt veganisten en vegetariërs altijd aanbevolen om B12 te suppleren. Op die manier krijg je zeker weten genoeg B12 binnen. Over suppleren lijkt niet te kunnen, je plast een overschot namelijk uit.
Waar is vitamine B12 goed voor?
B12 speelt verder een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen. Een tekort aan vitamine B12 kan daarom leiden tot een vorm van bloedarmoede, wat weer kan leiden tot moeheid, duizeligheid, hartkloppingen en oorsuizen.
Gevolgen van een tekort
Ook speelt B12 een rol bij een goed functionerend zenuwstelsel en kan een tekort aan vitamine B12 dan ook neurologische gevolgen hebben zoals:
1. Tintelingen in de vingers
Een gebrek aan vitamine B12 kan je zenuwcellen verslechteren, wat tot tintelingen in je voeten en handen leidt. Ook een brandend gevoel of zenuwpijn kunnen op een tekort wijzen.
2. Geheugenverlies
Een vitamine B12-tekort kan neurologische gevolgen hebben. Ben je vaak verward of vergeetachtig? Dan kan je je laten testen op een B12-tekort.
3. Coördinatiestoornissen
Zonder de bescherming van vitamine B12, kunnen de zenuwen in je ruggenmerg verdoofd raken waardoor je je duizelig voelt en kan gaan wankelen. Als je regelmatig struikelt of moeilijk je evenwicht kan bewaren, kan dit duiden op een vitamine B12-tekort.
4. Spierzwakte in de benen
Door een gebrek aan vitamine B12 ontstaat zenuwbeschadiging dat kan leiden tot spierzwakte.
Denk je dat je een vitamine B12-tekort hebt? Dan kun je dat laten onderzoeken door een arts die een bloedonderzoek bij je uitvoert. In het bloed kan de waarde van vitamine B12 worden bepaald.