Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Hij is gemaakt door de Vegetarische Slager. Maar hoe Nederlands die ook is, de burger is hier nu nog niet verkrijgbaar. Op een later tijdstip meld Burger King Nederland desgevraagd. De vegetarische hamburger is eerst te koop in Spanje, Duitsland, Italië, Portugal en Polen. Het Verenigd Koninkrijk volgt snel, aldus Burger King.

De plantaardige burger - de Rebel Whopper - is genoemd naar het paradepaardje van de Amerikaanse fastfoodketen. De vegavariant van de Whopper bestaat uit soja, tarwe, olie en kruiden.

De Vegetarische Slager, van oprichter Jaap Korteweg, werd elf maanden geleden verkocht aan Unilever vanwege de slagkracht van het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern. Om de grootste slager ter wereld te worden, had Korteweg het geld en het marketingapparaat van een grootmacht nodig.

Nu liggen de vleesvervangers, zoals plantaardige kip, hotdogs, worstjes en zelfs tonijn, in 10 landen in de supermarkt en in 16 landen in restaurants. Volgens David Shear, baas van Burger King in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, is de Vegetarische Slager ‘de best denkbare partner’ voor deze ‘uitrol in Europa’.

De Nederlandse variant is niet beschikbaar op de Amerikaanse markt. Daar blijft Burger King vegaburgers verkopen van het uit Californië afkomstige Impossible Foods. Die burger, de Impossible Whopper, is niet goedgekeurd voor verkoop in de Europese Unie omdat deze genetisch gemodificeerde ingrediënten bevat, zo meldt persbureau AP. 

De plantaardige burger heeft veel nieuwe Amerikaanse klanten naar Burger King getrokken sinds hij dit voorjaar op de markt kwam. Het in Miami gevestigde Restaurant Brands International, dat Burger King bezit, zei dat de Amerikaanse omzet van de keten in het derde kwartaal met 6 procent is gestegen, vergeleken met een groei van 1 procent het jaar ervoor.