Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

,,Kijk eens wat je hier kunt kopen’’, schrijft Riet van Dommelen bij een foto die zij onlangs vanuit Bolivia naar het Brabants Dagblad stuurde. Op de afbeelding is een bord te zien met daarop elf ‘postres’, nagerechten dus. Tussen tiramisu en cheesecake prijkt ‘onze’ Bossche bol.

Ruim 10.000 kilometer bij Den Bosch vandaan is de zoetigheid te koop in de stad Sucre. De stad met iets minder dan 300.000 inwoners behoort tot het Werelderfgoed van de Unesco. Vanuit Sucre zijn excursies mogelijk naar een plaats waar begin jaren 90 duizenden pootafdrukken van dinosauriërs zijn gevonden: de grootste vindplaats van dinosaurussporen ter wereld.

Sucre staat behalve om zijn witgepleisterde koloniale huizen bekend als de stad van chocolade. Het ligt tussen de jungle met cacaobomen en de stad Potosi waar de inwoners hun behoefte aan zoetigheid stilden met zoetigheid die in Sucre (vernoemd naar een Boliviaanse maarschalk) werd verkocht.

Tot zo ver kort en bondig de toeristische en historische kant van Sucre. Blijft de vraag hoe het mogelijk is dat je daar de Bossche bol kunt kopen in café-restaurant Joy Ride. Op hun Facebookpagina lees je veel enthousiaste beoordelingen waaruit blijkt dat er veel toeristen over de vloer komen uit allerlei landen. Daar zitten natuurlijk ook Nederlanders bij. David de Graaff bijvoorbeeld. Hij schrijft op Facebook dat de Bossche bollen ‘perfect’ zijn.

Wat is het verhaal achter deze ‘Boliviaanse’ bol? Eigenaar Lorenzo Rauco beantwoordt de vragen direct via e-mail. Hij legt uit dat hij het horecabedrijf twaalf jaar geleden kocht van een Nederlandse eigenaar. ,,Of hij uit Den Bosch komt? Dat weet ik niet precies.’’

Geheim ingrediënt

Maar hij herinnert zich nog wel dat de Bossche bol op het menu stond. ,,We lieten ons uitleggen hoe die moest worden gemaakt. En we hebben het nooit veranderd. Want veel toeristen vertellen ons dat het smaakt zoals in Nederland. Het is een groot succes. Niet alleen bij toeristen uit Nederland, maar ook uit andere landen. Meerdere koks in onze keuken kennen het recept. Maar er is een geheim ingrediënt en dat kent alleen onze chef-kok.’’