Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Rob Clarijs dronk amper tien jaar geleden pas zijn eerste bakkie pleur, tijdens de pauze in een pizzeria. ,,Gewoon zo’n volautomaat, ik dacht er verder niet echt over na. Dat werd anders toen ik ging mijn vriendin leerde kennen. Zij begon elke dag met een espresso. En het werd nog anders toen ik stage liep in Kopenhagen en vanwege gebrek aan internet mijn toevlucht zocht in hippe koffiebarretjes. Er ging een wereld voor me open. Wat kan koffie lékker zijn!”

Eenmaal thuis solliciteerde hij bij koffiebarretjes. ,,Maar ze wilden me nergens hebben, behalve bij Douwe Egberts. Ik ontdekte dat je alles kon leren: alle technieken, alle vaardigheden. Nog nooit in mijn leven had ik de behoefte gevoeld ergens in te excelleren, tot ik daar achter de bar stond. Training na training heb ik gevolgd. Ik wilde de beste barista ter wereld worden.”

En dat werd hij vorige week tijdens Coffee Masters 2019 (‘zeg maar de Olympische Spelen onder de koffiewedstrijden’) in Londen. Waar hij vorig jaar, toen hij tweede werd, nog punten liet liggen op het onderdeel bestelling op snelheid, was hij nu de eerste die alle drankjes perfect maakte. ,,De juryleden zeiden dat ze nog nooit zulke perfecte kopjes hadden gezien.” Hoe je zulke kopjes thuis kunt zetten? Rob gaf deelde vijf praktische tips:

1. Meten is weten Dit is een tip voor de echte liefhebber, maar als je écht goede koffie wilt zetten dan wil je dat ook kunnen herhalen. Daarvoor moet je een paar dingen meten om het later nog een keer te kunnen doen op dezelfde manier. Een aantal tools: een precisieweegschaal, timer en een maatbekertje (of shotglaasje).

Weeg je hoeveelheid koffie af, meet de tijd die je als doorlooptijd hebt en het volume van je resultaat. Er zijn nog veel meer opties om dingen te meten, maar dit zijn de eerste en beste tools voor een consistent lekker kopje koffie. Smaakt-ie niet zoals je had gehoopt? Dan kun je in je metingen terugzien hoe je het de volgende keer niet moet doen. Smaakt-ie perfect? Dan kun je dat perfecte kopje nog eens maken naar aanleiding van je notities!

2. Werk schoon Gebruik jij dezelfde pan twee keer zonder ‘m af te wassen? De meeste mensen niet geloof ik. Het is daarom ook extra belangrijk om met koffie zetten schoon te werken. Maak je materiaal tussendoor goed schoon.

Maak je stoompijpje van je apparaat altijd schoon tussen het melk schuimen door, maak je filter schoon en droog en zorg voor een schone omgeving. Zorg er voor dat je om de zoveel tijd een flinke schoonmaakbeurt of onderhoudsbeurt geeft aan je spullen en ontkalk ze regelmatig zodat ze goed schoon zijn en lang mee kunnen gaan.

3. Oefening baart kunst Er is natuurlijk een kans dat de eerste koffie die je maakt niet smaakt zoals je had gehoopt. En dat geeft niet, want nu weet je in ieder geval hoe het niet moet. Blijf oefenen, dan word je vanzelf beter en voor je het weet zet je fantastische pour-over koffies (opschenken in een filter, red.), de perfecte espresso en cappuccino’s met een driedelige tulp als latte art.

4. Smaak is persoonlijk Smaakt jou koffie zoals je wilt? Dan hoef je niks te veranderen. Maar proef je ergens een koffie die je fantastisch vindt? Dan wil je dat natuurlijk zelf ook kunnen! Maar smaak blijft persoonlijk, dus niet iedereen vind dezelfde koffies lekker. Probeer daarom je eigen smaak te vinden. Als je bijvoorbeeld kijkt naar espresso: een Ethiopische koffie die licht is gebrand zal een totaal andere ervaring opleveren dan een donker gebrande klassieke Italiaanse blend. Er is geen goed of fout! Ga op zoek naar jouw smaak en sta open voor nieuwe smaken.

5. Goed materiaal is het halve werk Het is eigenlijk heel simpel: Je kunt niet verwachten om een Grand Prix te winnen in een afgeschreven auto zonder APK en 250.000 kilometer op de teller. Hetzelfde geldt voor het zetten van espresso. Je kunt niet verwachten de perfecte espresso uit een slecht onderhouden goedkope machine te krijgen. Dat wilt niet zeggen dat het niet mogelijk is! Maar een goed onderhouden espressomachine maakt het wel een stuk makkelijker en goedkoop is duurkoop, vergelijk het maar met een auto.

,,Nog twee extra tips: begin met goede koffie. Die van mij bijvoorbeeld. Het begint tenslotte met goede koffiebonen. En wil je heerlijke espresso zetten maar met een klein budget? Kijk dan eens naar de Rok Espresso Maker of Flair Espresso Maker, beiden perfecte alternatieven om voor een zacht prijsje een fantastische espresso te kunnen zetten, alleen het kost je wel wat extra energie.”