Over minder dan vier dagen is het Kerst. Oftewel: die ene tijd van het jaar waarin je nét wat langer in de keuken staat dan anders. Is jouw kerstmenu nog niet helemaal compleet? Of heb je moeite met het vinden van dat ene pronkstuk op tafel? Chef-kok van restaurant Rijks Joris Bijdendijk schrijft maandelijks lekkere recepten voor Chantal Janzens &C. Samen hebben zij twee kerstwaardige recepten gekozen om met jou te delen.
Chantal Janzen & chef-kok Joris Bijdendijk over koken met Kerst

‘Geef jij één, twee of drie zoenen met Kerst? Joris gaat zich er niet langer druk om maken, die focust liever op zijn knolselderij.’
Knolselderij van het spit, bagna cauda en viseitjes - Tussengerecht voor 4 personen
-
&C
Ingrediënten:
- 1 knolselderij
- 50 g roomboter, gesmolten
- 5 tenen knoflook
- 150 ml olijfolie
- 50 g roomboter
- 24 ansjovisfilets op olie (het liefst Hollandse ansjovis van Van Dort uit Bergen op Zoom)
- 1 el dijonmosterd
- 1 el witte balsamicoazijn
- 1 citroen
- 100 ml suikerwater (50 g suiker, opgelost in 50 ml water)
- 2 el olijfolie
- 1⁄2 citroen voor het sap
- blender
Bereidingswijze:
Bak de knolselderij in een oven op 170 graden in 1 à 2 uur goudbruin. Begiet ’m om de 10 minuten met de gesmolten roomboter. Laat de knolselderij afkoelen en snij er zo dun mogelijke plakjes van. Een snijmachine werkt daarvoor het beste, maar met een mes kan ook. Voor de bagna cauda: maal de knoflook fijn in een vijzel of gebruik een fijne rasp. Fijnhakken kan ook. Fruit de knoflook op heel laag vuur in de olie en boter, tot- dat-ie is opgelost. Laat dan de ansjovis op dezelfde manier oplossen in de pan. Vermeng de mosterd met de azijn. Voeg al roerend het oliemengsel met de knof- look en ansjovis toe.
Voor de citroencrème: snij de citroen in dunne plakken, verwijder de pitten en leg de plakken in het suikerwater totdat ze glazig zijn. Giet af. Draai de gekonfijte citroen met de olie en het citroensap in een blender glad tot een vinaigrette.
Extraatje voor de diehard thuiskoks: waag je aan knolselderijreductie. Neem daarvoor nog een knolselderij en duw die door een sapcentrifuge. Kook het sap één keer op en giet het door een doek om zo alle vaste delen eruit te zeven. Laat vervolgens het sap inkoken tot stroop.
O ja, en voor de opmaak kun je verschillende dingen gebruiken. Verse eetbare wilde kruiden bijvoorbeeld, zoals Oost-Indische kers, korenbloem en citrus-Afrikaantjes. Maar andere kruiden uit je eigen tuin of van de groenteboer zijn ook geschikt. Of tobiko, oftewel vliegviseitjes, in verschillende kleuren groen, rood en geel (te koop bij viswinkels en groothandels). Ook een topidee: echte kaviaar en anders imitatiekaviaar of haringkaviaar. Strijk met een theelepel een spiegel van de knolselderijreductie uit in het midden van het bord. Dresseer met de dunne plakjes knolselderij met zo veel mogelijk volume, en decoreer met de verse kruiden. Roer op het laatste moment de viseitjes door de bagna cauda en giet over het gerecht.
In de nieuwste editie van &C, roddel & achterklap, vind je onderstaand recept voor een tussengerecht met aardpeer, appelcrème en jus met merg van Joris. Wil jij dit gerecht tijdens het kerstdiner op tafel zetten? Ren dan naar de winkel om de nieuwste &C te kopen. Heb je na al dat gekook en geborrel ook nog een momentje voor jezelf…
-
&C
Naast culinaire hoogstandjes blijf je met &C op de hoogte van de laatste trends op het gebied van fashion, beauty, wonen en lifestyle. Gecombineerd met bijzondere fotografie en persoonlijke interviews. Serieus waar nodig, maar óók met humor en een gezonde dosis zelfspot.
Ook interessant
- Zo leef je authentiek in Dingle
- Zo leef je als een echte Dubliner
- Verrassing! Douwe Bob en MEAU te zien in special De Brigade
- Is kwark gezonder dan yoghurt?
- Wat is het verschil tussen döner, kebab en shoarma?
- 10 x onweerstaanbare recepten met zeevruchten
- Bij deze pop-up haal je een gratis ijsje
- Met deze tips is jouw gebakken rijst net zo lekker als uit de toko
- Dit zijn de 8 lekkerste gerechten met ananas
- Fred van Leer deelt zijn guilty pleasure in Rotterdam
- In dit themapark eet je bij een Michelin-sterrenchef
- Een gezellige dag in Bathmen met Sjaak
- Een herbeleving in Harlingen met Tania Kross
- Een dag vol herinneringen in Amsterdam met Stijn van Vliet
- Een lopend buffet in Olst en omstreken met Marloes Coenen
- Een reis door de kunstwereld van Nuenen met Soenil Bahadoer
- Op zoek naar de beste roti in Utrecht met Amber Brantsen
- Jamie Westland onthult zijn favoriete plekken in Den Haag
- Foodtrends: Wat eten we in 2025?
- 7x smaakvolle budgetproof recepten voor iedereen