Champignons bereiden

Champignons zijn heel veelzijdig in de keuken. Zo kun je champignons goudbruin bakken en verwerken in een heerlijke risotto, stoven in een vegetarische boeuf bourguignon, koken tot een heldere champignonsoep en bereiden in de oven.

Zijn champignons gezond?

Champignons zijn erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën, maar een goede hoeveelheid vitamines en mineralen. Waaronder vitamine B2, kalium en fosfor. Ook bevatten champignons een flinke hoeveelheid vezels en zijn ze relatief eiwitrijk.

Champignons schoonmaken en snijden

Champignons kun je niet direct uit het bakje in de pan gooien. Eerst moet de aarde en andere viezigheid verwijderd worden, en dan moeten ze nog gesneden worden. 

Champignons schoonmaken

Je kunt champignons met je handen onder de kraan schoonmaken. Let op, want de champignons worden glibberig. Wrijf het vuil voorzichtig eraf en spoel schoon. Klaar? Laat de champignons drogen op een theedoek of een velletje keukenpapier. Hardnekkig vuil verwijder je met een mesje.

Champignons snijden

Voor de meeste bereidingen kun je champignons in vieren snijden. Leg daarvoor de champignon met de steel naar boven en maak van boven twee kruislingse sneden. Je kunt de champignon ook in plakjes snijden door aan de zijkant te beginnen. 

Hoe bak je champignons?

'Help, mijn champignons worden zwart bij het bakken!' Komt dit je bekend voor? Je bent niet de enige. De meeste mensen bakken hun champignonschijfjes in een pan met een flinke scheut olie of boter. Logisch, maar fout! Het maakt de champignons enorm vet en daarbij loop je het risico dat de champignon verbrandt.

Volgens chef Jim Fuller is het veel slimmer om de champignons te bakken met behulp van kleine schepjes water. Zo worden de champignons  zacht, gaar en smaakvol. Daarbij kan het nóóit misgaan, want ''je kan zoveel water toevoegen als je wilt, champignons kunnen niet overkoken.''