Het uiterlijk

Laten we beginnen met een veelgemaakte fout: bruine eieren zijn niet gezonder of natuurlijker dan witte eieren. De kleur van de schaal is genetisch bepaald en zegt niets over versheid, smaak, leefomstandigheden of de voeding. 

Wél heeft de voeding effect op de kleur van de eidooier. Kippen die mais- of alfalfa binnenkrijgen, leggen eieren met een oranje dooier. Dit komt door het caroteen in deze voedingsmiddelen. Krijgt de kip tarwe te eten? Dan zal de dooier geel zijn. De kleur van de eidooier zegt echter niets over de smaak of de voedingswaarde. Enkel eieren met het 'Omega-3 label' hebben extra voedingswaarde: kippen zetten het lijnzaad in hun voeding op natuurlijke wijze om in eieren met extra omega 3. 

Het verschil tussen biologische-, vrije uitloop- en scharreleieren

Hoewel de term 'scharrelei' doet lijken alsof kippen buiten rondscharrelen, is niets minder waar. Om verwarring rondom naamgeving te voorkomen, krijgen eieren in Nederland een code. Hierbij geldt: hoe lager het cijfer, hoe beter de leefomstandigheden. 

De eicode bestaat uit een combinatie van 10 cijfers en letters. Het eerste cijfer geeft de leefomstandigheden van de kip aan. Gevolgd een landcode (NL of BE), en daarna de code van het pluimveebedrijf. Voorbeeld: 1-NL-8365283. Dit zijn Nederlandse vrije uitloopeieren afkomstig van pluimveebedrijf nummer 8365283. 

  • Code 0 Biologische eieren: bedrijven die kippen houden met dit keurmerk geven de meeste ruimte aan kippen. Kippen kunnen hier scharrelen en nesten. De kippen hebben een buitenruimte van minimaal 4 m2 per kip en delen binnen 1 vierkante meter met 7 anderen. Verder krijgen de kippen biologisch voer. 
     
  • Code 1 Vrije uitloopeieren: deze kippen komen nog wel buiten maar hebben binnen minder ruimte. In een stal zitten maximaal 9 kippen per vierkante meter. 
     
  • Code 2 Scharreleieren of rondeeleieren: kippen onder dit keurmerk komen niet buiten maar leven in een schuur. De kippen hebben binnen evenveel ruimte als biologische kippen.  
     
  • Code 3 Kooieieren: kooieieren zijn sinds 2000 niet meer te koop in de supermarkten. Wel worden de eieren verkocht op markten en winkels die niet zijn aangesloten bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. De eieren komen van 'kooikippen' of 'batterijkippen'. Deze kippen komen niet buiten en leven in een kooi van ongeveer 1 a-4tje. Een gedeelte van de snavel wordt weggebrand. We besparen je de foto's, maar het moge duidelijk zijn dat deze eieren niet zonder reden uit de supermarkt zijn verbannen.