Snel & makkelijk de bakplaat van de oven reinigen

Kostbare baktijd verspillen is zonde. Wil je de bakplaat snel schoonmaken? We serveren je in willekeurige volgorde de makkelijkste tips (met middelen die waarschijnlijk al in de keuken hebt staan):

  1. Baking soda & azijn. Strooi een flinke laag baking soda op de bakplaat. Doe wat (lauw)warm water en azijn in een plantenspuit en spray op de baking soda tot het een dik mengsel wordt. Een uurtje* laten intrekken, schrobben, afspoelen, droogmaken (meteen doen om roest te voorkomen) en je kunt de blinkende bakplaat weer gebruiken.
  2. Vaatwastablet. Vul de bakplaat met heet water, los er een vaatwastablet in op en laat minstens een uur* trekken. Daarna is het een kwestie van afspoelen en droogmaken.
  3. Amoniak & vuilniszak. Verdeel wat ammoniak over de bakplaat, doe 'em in een vuilniszak, knoop goed dicht en laat een nachtje laten weken. Daarna kun je de bakplaat moeiteloos schoonvegen, afspoelen en droogmaken. 
    Noot: in oma's mildere schoonmaak-variant wordt de bakplaat eerst ingesmeerd met een zachte zeep, daarna in de vuilniszak gedaan met een klein bakje ammoniak erbij. Nachtje laten staan en de volgende dag veeg je de bakplaat zo schoon.

*In plaats van een uur, kun je bij hardnekkig vuil de bakplaat ook een nachtje laten weken in het baking soda-mengsel of de vaatwastablet. De volgende ochtend veeg je die bakplaat zó schoon.