Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Appelteler Kees van Blijderveen merkt dat de plukperiode de afgelopen jaren naar voren is geschoven. ,,We zijn relatief vroeg begonnen’’, meldt de teler uit de Betuwe. ,,Normaal gaat de plukperiode rond 8, 9 of 10 september van start. Nu beginnen we toch wel tien dagen eerder met plukken.’’ Bij de Albert Heijn zijn ze dit jaar twee à drie dagen eerder begonnen met de oogst, meldt de woordvoerder. 

Goede smaak

Dat telers hun fruit relatief vroeg van de bomen halen, heeft alles te maken met de warmte van de afgelopen maanden. Hoe meer zon, hoe zoeter de appel. Siep Koning, directeur van de Nederlandse Fruittelers Organisatie rekent dan ook op een goede oogst: ,,De vele suikers zorgen ervoor dat het fruit uitstekend smaakt.’’

Toch heeft veel zonlicht ook zijn negatieve kanten. Als de appels te lang in de zon hangen, ontstaan er zwarte vlekken op het fruit. Appels die ten prooi zijn gevallen aan de zogeheten ‘zonnebrand’ worden eruit geplukt, verzekert Koning. 

Van Blijderveen heeft nauwelijks last van zonnebrand omdat hij genoeg water tot zijn beschikking heeft om de vruchten te benevelen. Wel kan de recente hitte de structuur van de appels aantasten. 

Goede oogst

Aan de kwaliteit van de Nederlandse appels ontbreekt dit jaar niets. Vorig jaar was dat door de aanhoudende warmte een ander verhaal. ,,Toen was het vanaf de bloei tot de oogst warm. De vruchten waren zodanig beschadigd dat ze op een kortere termijn verkocht moesten worden dan normaal. Dit jaar is dat niet aan de orde, op een paar regio’s na’’, zegt Van Blijderveen. ,,In het zuiden van het land, zoals Limburg en Zeeland, zijn de beschadigingen erger omdat daar weinig of alleen zout water beschikbaar is.’’