Annabel Langbein in Nederland
Afgelopen donderdag was het zover. Nieuw-Zeelands bekendste tv-kok bracht een bezoek aan de studio’s van 24Kitchen. Naast een bezoek aan Rudolph’s Bakery hoorde daar ook een ontmoeting met twee gelukkige prijswinnaars bij. Afgelopen weken hebben we honderden leuke, lieve, grappige, brutale en spannende vragen ingestuurd gekregen. Uit al deze vragen zijn twee gelukkige winnaars gekozen.
Onder het genot van een Hollandse lunch kregen Anja Roubos en Frank Castricum plus hun introducees de kans om hun vraag aan Annabel te stellen. Het was een ontzettend gezellige middag en Annabel gaf open en vol humor antwoord op alle vragen. Diezelfde avond bewees mevrouw Langbein zich opnieuw zeer sportief, toen zij – op typische Hollandse wijze – per fiets arriveerde op een diner dat ter gelegenheid van haar nieuwe boek georganiseerd was in Utrecht. Ze keek haar ogen uit in Nederland, vertelde ze, verbaasd over al die fietsende mensen: soms zelfs meerdere op een fiets. Ze voelde zich als een vis in het water: lekker buiten zijn, één met de natuur: typisch Annabel Langbein.
Hieronder lees je een verslag van het interview dat de prijswinnaars met Annabel hadden.
Als er één gerecht zou zijn dat je zou kunnen serveren aan de hele wereld. Welk gerecht zou dat dan zijn? (de winnende vraag van Frank)
“Wat een politieke vraag! Dat zal waarschijnlijk a salad of the world zijn: verse ingrediënten, linzen, kruiden, bonen... Liefst aangevuld met lokale producten, want je kunt overal ter wereld wel iets lekkers vinden. De dressing zou ik maken van noten, zoals amandelen, om wat proteïne toe te voegen. Maar couscous is ook een goede optie, ik ben er gek op en je hebt eigenlijk alleen wat heet water nodig om het te kunnen bereiden.”
De gerechten die jij maakt zien er heerlijk uit. Jij lijkt een perfecte balans te hebben tussen lekker, gezond eten en een lading suiker op zijn tijd. Heb jij een guilty pleasure waar wij niks van afweten en waarvoor wij jou kunnen wakker maken? (de winnende vraag van Anja)
“Cheese! Definitely cheese! Mensen die mij beter kennen noemen me ook wel een cheese slut. Als nagerecht een heerlijk kaasplankje of bij een goed glas wijn. Kaas is mijn guilty pleasure. Ik heb het geluk dat ik geen echte zoetekauw ben. Op z’n tijd een chocolaatje vind ik heerlijk maar ik geef de voorkeur aan heerlijke noten zoals amandelen en andere hartige dingen.”
Wat is jouw definitie van gezond?
“Eigenlijk heb ik daar één simpel antwoord op: vermijd streepjescodes. Als je tegenwoordig op de achterkant van producten kijkt in de supermarkt zie je lappen tekst waar niet doorheen te komen is. Door kant-en-klaarmaaltijden krijgt je lichaam niet de juiste brandstof binnen. Eet uit het seizoen en luister naar je lichaam. Verder moet je natuurlijk zoeken nar een goede balans. Fat is luxury.”
Moet je suiker helemaal bannen van je ingrediëntenlijst?
“Het gaat allemaal om de balans. Toen ik begon met koken woog ik een stuk meer. Langzaam maar zeker begon ik steeds meer na te denken over eten en hoe je voedselpatroon je lichaam beïnvloedt. Er is eens een tafel vol met eten voor mijn neus neergezet: allemaal verschillende ingrediënten die hetzelfde aantal calorieën bevatten. Van stapels broccoli tot 5 stukjes chips. Dat is een echte eye-opener voor mij geweest.”
Hoe lang duurt het voor een recept klaar is en waar haal je je inspiratie voor deze recepten vandaan?
“Behalve voor mijn boeken en programma’s maak ik ook veel recepten voor tijdschriften. Telkens heb ik een ander thema in mijn hoofd. Vanuit dit thema ga ik denken en dan kunnen er maar zo elf recepten tegelijk uitkomen. Mijn hoofd is dan net een computer, het rolt er zo uit. I can taste it in my mind. Dan ga ik het met mijn team uitproberen in mijn testkeuken. Negen van de tien keer komt het er dan ook precies zo uit als hoe ik het mij had voorgesteld. Omdat ik al zo lang kook weet ik wanneer ik wat toe moet voegen. Mijn inspiratie komt overal vandaan. Soms ben ik aan het koken en denk ik: dit móet ik onthouden. Dan schrijf ik het op. Koken is net als muziek of een modecollectie. Het is een samenstelling van elementen die met elkaar moeten samenwerken.”
Wat is je favoriete recept dat je moeder vroeger voor je maakte?
“Mijn moeder heeft me enorm verwend toen ik klein was. Dan maakte ze ontbijt op bed voor me: groene eieren. Een hele bos peterselie, luchtig opgeklopt met eieren tot een omelet. Daarna kon je er de hele dag tegenaan. Daar heb ik mooie, warme herinneringen aan. Ik maak het nog steeds.”
Wat is het meest vieze gerecht dat je ooit gegeten hebt?
“In 1987 ben ik uitgenodigd voor de opening van het Hilton hotel in Shanghai. De rode loper werd letterlijk voor me uitgerold en het was een prachtig hotel. We aten ontzettend lekkere gerechten en belandden op een cocktailparty. Daar werden geroosterde zijderupsen geserveerd. Beleefd als ik was nam ik een hap en knikte dat het heerlijk was, maar ik vond het niet te eten. Tijdens mijn reizen ben ik wel meer gekke dingen geproefd, zoals een enorme stierentestikel in Bolivia. Echt bal zo groot als… een bal! Hahaha!”
Je reist veel en bent veel van huis. Wat maakt je gelukkig?
“Diners met vrienden. Aan tafel zitten, lachen en genieten. Al het goede gebeurt rondom de tafel. Eten is een echte connector, het brengt mensen samen.”
Na deze uitspraak knikt iedereen instemmend. De prijswinnaars geven Annabel leuke Hollandse cadeautjes (“Wow I love stroepwaffels!”) en laten de kans niet onbenut om een handtekening te vragen. Want Annabel Langbein is een internationale heldin. Ze is zó aardig dat je dat bijna zou vergeten…