Wereldwijde graanproductie

Oekraïne is samen met Rusland wereldwijd verantwoordelijk voor zo'n 29% van de totale graanproductie. Door de oorlog in Oekraïne blijft het graan liggen in Oekraïne en door de sancties tegen Rusland verlaat het product het land ook niet meer. 

Normaliter haalt Nederland graan uit Duitsland en Frankrijk en gaat het graan uit Oekraïne naar Zuid-Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Maar als de productie uit Oekraïne stopt zullen deze landen ook overstappen op dezelfde bronnen. 

Ruime verdubbeling

Sebastiaan Schreijen, analist consument en voedsel bij Rabobank, voorspelt dat de graanprijzen naar zo'n 550 euro per ton kunnen stijgen. Dit, terwijl er alarmbellen gingen loeien toen er vorig jaar een prijs bereikt werd van 180 euro per ton door de grondstoffencrisis. 

Directeur Wim Kannegieter van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij vertelt aan het AD dat we dit als consument gaan voelen: ,,Gemiddeld kost een kilo brood 2,71 euro. Dat kan weleens een bedrag ruim boven de 5 euro worden. En dat terwijl brood een eerste levensbehoefte is.''

Andere producten

Naast brood zullen ook andere graanproducten als pizza in prijs stijgen. Topman Philippe Vorst van New York Pizza zegt in het AD geen andere oplossing te zien dan de prijzen te verhogen. ,,Prijsstijgingen van 30, 40 procent kunnen we echt niet zelf absorberen. Pizza wordt duurder.”