Dit wist je nog niet van de kokosnoot

Leuk weetje: de kokospalm groeit natuurlijk alleen in tropische gebieden, maar de kokosnoot veroverde de wereld via scheepvaart, maar ook doordat de kokosnoot drijvend enorme afstanden af kan leggen. Zo zijn er zelfs kokosnoten voor de kust van Noorwegen gevonden!

Een kokospalm krijgt na ongeveer zeven jaar trossen kokosnoten. Vervolgens produceert de palm gedurende zestig jaar tussen de 80 en 120 kokosnoten per jaar. En dat is maar goed ook, want kokos is razend populair.

De vele vormen van kokos

Back to the basic. De vrucht van de kokospalm, de kokosnoot, heeft een groene schil. Daaronder zit een bruine vezellaag en pas dááronder zit de kokosnoot zoals deze verkocht wordt. 

Het eetbare gedeelte van kokos bestaat uit wit vruchtvlees en kokoswater. Kokoswater is een populair drankje en dat is natuurlijk niet voor niks: met je billen in het zand en een kokosnoot in je hand, drink je het kokoswater gemakkelijk direct uit de noot. Tropischer wordt het niet.

  • Kokosroom Dit maak je door kokosvruchtvlees in warm water te laten trekken en vervolgens te persen. De vloeibare substantie die hier uit wordt geperst wordt kokosroom genoemd. 
  • Kokosmelk Goed onthouden: kokosmelk is iets heel anders dan kokoswater. Kokoswater haal je zo uit de kokosnoot, kokosmelk daarentegen maak je door het overgebleven vruchtvlees waar je kokosroom mee hebt gemaakt nog een keer te laten trekken in warm water en vervolgens te persen. Tweede persing dus. De substantie die hier uit komt is wat dunner dan kokosroom en wordt kokosmelk genoemd. 
  • Kokoscrème Is simpelweg ingekookte kokosmelk.
  • Kokosolie Om kokosolie te maken wordt kokosvruchtvlees gedroogd en daarna wordt de olie er uit geperst. 
  • Kokosmeel Deze glutenvrije basis om de lekkerste dingen mee te bakken maak je door het pulp wat je overhoudt bij het maken van kokosmelk te laten drogen (100 °C in de oven). Wanneer het droog is, kort vermalen tot het fijn genoeg is en klaar! Easy hè?

Zin om te koken met kokos? Klik hier voor de lekkerste recepten

Miniatuurvoorbeeld

Ook lekker: kokosrasp, gedroogde kokos, gemalen kokos, kokosvlokken en kokossnippers, allemaal gemaakt van het witte vruchtvlees van de kokosnoot. Dit wordt geraspt/geschaafd en gedroogd. Klaar om te verdwijnen in warme maaltijden, gebak of bijvoorbeeld homemade granola

Ook de rest van de kokosnoot wordt goed gebruikt: de kokosvezels van de buitenste laag worden gebruikt voor touw, borstels, kokosmatten, grove stoffen en manden. Van de harde bruine bast maakt men bouwplaten en meubels. Het hout van de palm wordt verwerkt tot parket en tot slot wordt uit de palm van ook nog eens suiker gewonnen. Maar dan... Is de kokosnoot wel écht op.