Kooktips

Maria Lichtmis: traditioneel pannenkoeken eten

Vandaag is het Maria Lichtmis, een christelijk lichtfeest dat in vele landen al eeuwen voortgezet wordt. Het is de laatste feestdag waarvan de datum verbonden is aan kerst. Lichtmis kent vele tradities, en pannenkoeken eten is daar een van. Daar zeggen wij kookliefhebbers natuurlijk geen nee tegen!

Waar de traditie precies vandaan komt is onduidelijk, maar er wordt altijd gezegd dat de kippen op deze dag genoeg eieren leggen voor het beslag en dat de kinderen zo ook veel plezier beleven aan Maria Lichtmis.

Pannenkoeken kun je klassiek eten, met stroop en suiker, maar er zijn enorm veel mogelijkheden om lekker te variƫren. Zo kun je je beslag bijvoorbeeld van pastinaak of zoete aardappelen maken, lekker en bewust, of tover je een stapel pannenkoeken om in een taart of sandwich.


Rood fruit pannenkoekentaart


Pastinaakpannenkoeken met appel-cranberrycompote

Doet-je-goed-pannenkoek


Kokospannenkoekjes met sinaasappel


Pannenkoeken met dulce de leche en havermoutkoekjes


Mexicaanse pannenkoek


Zalmpannenkoeken met Oosterse dressing


Antilliaanse pannenkoek met zelfgemaakte appelstroop


Pannenkoeken-clubsandwich