De basis van koken

Van kruimig tot vast: verschillende soorten aardappels

Potatoes! Het middelpunt van vele (Hollandse) maaltijden. Gepoft, gebakken, gekookt of verwerkt tot patat of stamppotje: er is bijna geen product zo veelzijdig als de aardappel. Maar... Hoe zit dat precies met de verschillende soorten aardappels?

Van friet tot gnocchi: met aardappels kan je alle kanten op!

Verschillende soorten aardappels

Aardappels kan je in vier catagorieën verdelen: vastkokend, vrij vastkokend, kruimig en zeer kruimig. Elke soort is beter geschikt voor een andere bereiding:

  • Vastkokende aardappels: geschikt voor salades, ovenschotels en gerechten waarbij je de aardappel in kleine stukjes snijdt.
  • Vrij vastkokende aardappels: geschikt om te bakken en voor in ovenschotels.
  • Kruimige aardappels: geschikt om te poffen, bakken, pureren en frituren.
  • Zeer kruimige aardappels: geschikt om te pureren of voor in een soufflé.

Het verschil

Goed om te weten: de smaak is ongeveer hetzelfde, daar hoef je je geen zorgen om te maken! Het verschil zit 'm vooral in de structuur. Kruimige aardappels vallen iets sneller uit elkaar en zijn (geloof het of niet) wat kruimiger. Vaste aardappels zijn wat steviger en (surprise surprise) wat vaster.

Per catagorie heb je verschillende rassen aardappels. Wil je hier meer over weten? Klik dan hier.