De basis van koken

Aardappelrassen

In aardappelhuizen worden aardappelrassen met elkaar gekruist om nieuwe, betere soorten te kweken. Deze soorten zijn minder gevoelig voor ziektes, zien er mooier uit, of zijn geschikter voor verwerking tot bijvoorbeeld frites. De oogst is vooral in het najaar. Na de oogst worden de aardappelen gesorteerd op kwaliteit en opgeslagen in koelcellen. De juiste temperatuur zorgt ervoor dat de aardappelen geen uitlopers krijgen en niet verrimpelen. 

Er zijn verschillende soorten aardappelen verkrijgbaar. Welke je moet kiezen, hangt af van je smaak en waar je de aardappel voor gaat gebruiken.

Dit zijn de meest gangbare soorten:

Vastkokende aardappelen: Nicola, Accent, Ditta, Inova, Stroma, Monalisa, Opperdoezer-ronde
Vrij vastkokend: Bildtstar, Redstar, Platina, Oscar 
Kruimig: Bintje, Frieslander, Gloria, Maritiema, Platina, Santé, Turbo 
Zeer kruimig: Agria, Santana, Eigenheimer, Irene, Doré 

Bron: Voedingscentrum